Acteur-docent Hugo Metsers be­schul­digd van machts­mis­bruik

De Nederlandse film- en tv-wereld kan zich opmaken voor een volgend #MeToo-schandaal. Acteur Hugo Metsers, tevens oprichter van de Film Acteurs Academie Amsterdam, wordt door tientallen oud-studenten beschuldigd van machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit een publicatie van de Volkskrant.

Metsers, die speelde in films als Zusje en Naar de klote! maar vooral bekend is van zijn rol in Goede Tijden, Slechte Tijden, richtte de opleiding op in 2005. Het was zijn bedoeling het acteerwerk in Nederland te professionaliseren en acteurs in opleiding te leren spelen voor de camera. Daarnaast heeft hij een agentschap, dat onder andere audities en opdrachten regelt voor studenten en oud-studenten.

De klachten van de 34 door de Volkskrant geïnterviewden betroffen vooral het vak Functioneel Naakt. Daarin zou Metsers studenten aansporen over hun grenzen te gaan door hogere cijfers te beloven aan degenen die uit de kleren gaan.

In de vroege jaren van de opleiding kwam Metsers in opspraak doordat hij een verhouding was begonnen met een toen 19-jarige student. In 2015 was er weer opschudding omdat hij op een schoolfeest een student had gezoend. Die misstap werd bestraft met een berisping van het Mediacollege.

In een reactie op de onthullingen van de Volkskrant zegt Metsers zijn opleiding nu aan te passen “zodat alle studenten zich veilig voelen binnen de opleiding”. Hij zegt zich overigens niet te herkennen in de beschuldigen.