Acht films Tiger Competition met eigen premièredag op IFFR

Festival sluit af met The Hummingbird Project

Koko-di Koko-da

Tijdens de persconferentie vandaag maakte IFFR-directeur Bero Beyer de titels bekend van zowel de Tiger Competition als de Big Screen Competition. De helft van de makers in de Tiger Competition zijn op herhaling. Nieuw is dat het festival de competitiefilms allemaal een eigen premièredag gunt.

De Tiger Compition telt maar liefst zeven wereldpremières en één internationale première. Het spits wordt op 24 januari afgebeten door Sons of Denmark, de debuutfilm van Ulaa Salim waarin de negentienjarige Zakaria radicaliseert in Kopenhagen. Deze wordt gevolgd door No coração do mundo van Gabriel Martins en Maurilio Martins, een liefdevolle mozaïekfilm over de inwoners van Contagem. Op 26 januari is het tijd voor de roadmovie Take Me Somewhere Nice van de Nederlandse Ena Sendijarevic (Import) en een dag daarna voor Present.perfect van Shengze Zhu, dat geheel is opgebouwd uit live streams uit de marges van het Chinese internet. Sheena667 van Grigory Dobrygins vertelt het verhaal van een Russische man wiens leven ontspoort als hij een meisje uit een andere wereld ontmoet. De Tiger-genomineerde met misschien wel de intrigerende titel ooit is Nona. If They Soak Me, I’ll Burn Them van Camila José Donoso. Koko-di Koko-da van Johannes Nyholm (The Giant) beweegt zich in de schemerruimte tussen rouw en nachtmerrie. En het achttal wordt gecomplementeerd door Els dies que vindran van Carlos Marqués-Marcet (Anchor and Hope), die gedurende negen maanden een zwanger stel volgt.

De Tiger Jury van IFFR 2019 bestaat uit de Chileense filmmaker en kunstenaar Alfredo Jaar; Daniela Michel (festivaldirecteur van Morelia Film Festival), Katriel Schory (voormalig directeur van het Israel Film Fund), Pimpaka Towira (Thaise filmmaker/producent en programmadirecteur van Singapore Film Festival) en de Italiaanse filmmaker Susanna Nicchiarelli. De Tiger Award komt met een geldprijs van €40.000 en de winnaar van de Special Jury Award krijgt €10.000.

In de Big Screen Competition staat een prijs van €30.000 op het spel plus gegarandeerde bioscooprelease in Nederland en een uitzending op televisie. De jury, die bestaat uit vijf fanatieke festivalbezoekers, heeft de keuze uit: Hail Satan? (Penny Lane), X&Y (Anna Odell), The Best of Dorien B (Anke Blondé), Transnistra (Anna Eborn), God of the Piano (Italy Tal), Joel (Carlos Sorín), Queen of Hearts (May el-Toukhy) en Bangla (Phaim Bhuiyan).

Verder is ook nog de slotfilm van IFFR 2019 bekend gemaakt. Het is The Hummingbird Project van Kim Nguyen. In deze existentiële thriller bedenken twee Wall Street-nerds een bizar maar lucratief plan. Met een hoofdrol voor Salma Hayek.