Aboozar Amini wint Amsterdamprijs voor de Kunst

Kabul, City in the Wind

Regisseur Aboozar Amini is een van de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2019. De belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad, waar een geldbedrag van €35.000 is verbonden, wordt jaarlijks uitgereikt in drie categorieën. Amini won in de categorie ‘Beste prestatie’ met zijn film Kabul, City in the Wind.

In zijn categorie versloeg Amini cabaretier Micha Wertheim en de Flamenco Biënnale Nederland. De jury van de Amsterdamprijs voor de Kunst vindt Kabul, City in the Wind een intens portret van het leven in de Afghaanse hoofdstad. “Waar we via het nieuws voornamelijk horen over aanslagen en nauwelijks over het echte leven in dit gebied, zien we in deze film mensen die recht in de camera spreken over hun angsten en dromen. Dankzij Amini kunnen we als publiek tot in het diepst van hun ziel kijken.”

In de categorie Stimuleringsprijs moest filmmaker Sam de Jong (Prins, Goldie) het afleggen tegen schilder Raquel van Haver. In de categorie Bewezen Kwaliteit ging de prijs naar Ted Brandsen, choreograaf en artistiek directeur van het Nationale Ballet.