Tiende (mis­schien laatste) film van Ta­ran­tino komt eraan

Once Upon a Time in Hollywood was Quentin Tarantino’s negende film

Quentin Tarantino heeft het script voor zijn tiende film klaar liggen en aankomende herfst beginnen de opnames. Over de inhoud wordt druk gespeculeerd. En over de vraag of de filmmaker zich aan zijn uitspraak gaat houden dat tien films het maximum is dat hij zal maken.

The Hollywood Reporter maakte dit exclusieve nieuws wereldkundig maar wist behalve de aankondiging van de opnames weinig concreets te melden. Wel kon het vakblad melden dat Tarantino’s tiende film The Movie Critic gaat heten. Het verhaal speelt zich af in het Los Angeles van de jaren ’70 en de hoofdrol wordt vertolkt door een vrouw. Dat doet vermoeden dat Pauline Kael (1919-2001) het onderwerp is. Kael schreef tussen 1968 en 1991 voor The New Yorker en geldt nog steeds als een van de meest invloedrijke filmcritici aller tijden.

Of The Movie Critic echt Tarantino’s zwanenzang zal zijn, is afwachten. De filmmaker heeft meermalig gezegd te willen stoppen op zijn hoogtepunt en volgens onnavolgbare logica zou dat na zijn tiende productie zijn. Daarna wil hij zich richten op andere media en vooral gaan schrijven. In 2021 debuteerde hij als romanschrijver en onlangs verscheen Cinema Speculation, een mengeling van autobiografie, filmkritiek en mediatheorie. Tijdens zijn internationale promotietour doet Tarantino ook Carré in Amsterdam aan.