36 jaar na Top Gun breekt vervolg overal records

Top Gun: Maverick

In een tijd waarin bioscopen en filmtheaters klagen over wegblijvend publiek breekt Tom Cruise links en rechts records. En dat met het vervolg op een film uit de jaren ’80. Box office-watchers verwachten dat de omzet van Top Gun: Maverick wereldwijd de $1 miljard zal overschrijden.

De Amerikaanse release van Top Gun: Maverick was feilloos gepland. Voorafgegaan door een media-offensief in Cannes werd de film gelanceerd tijdens het driedaagse Memorial Day-weekend dat veel Amerikanen traditioneel aangrijpen om naar de bioscoop te gaan. Ze konden terecht in 4.732 Amerikaanse bioscopen, een absoluut record.

Het derde deel van Pirates of the Caribbean uit 2007 had tot nu toe het Memorial Day record in handen: $153 miljoen. Maar daar ging de nieuwe Top Gun-film met drie miljoen overheen. Ook internationaal deed de film het goed: buiten de Verenigde Staten werd nog eens een omzet van $124 miljoen gehaald in het openingsweekend. Distributeur Universal Pictures wist te melden dat Top Gun: Maverick de beste openingsdag in Nederland van 2022 op zijn naam heeft gezet.

Voor Tom Cruise, de absolute ster van de pilotenfilm, is dit het grootste commerciële succes uit zijn veertigjarige carrière. Niet eerder harkte een film met hem in de hoofdrol meer dan $100 miljoen binnen in het eerste weekend. Er wordt al voorzichtig gespeculeerd dat Top Gun: Maverick de magische $1 miljard-grens gaat overschrijden, iets waar sinds corona alleen Spider Man: No Way Home in is geslaagd. Filmstudio’s hopen dan ook dat dit het einde betekent van de eentonige dominantie van Marvel-superheldenfilms. Zakenblad Forbes droomt zelfs al voorzichtig van een ‘terugkeer naar de late jaren ’70, de gouden jaren van de blockbuster’.