Take 5: Michiel Huisman verovert Engeland

  • Datum 31-01-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Terwijl iedereen op Carice van Houtens internationale opmars let, verovert Michiel Huisman in stilte Engeland. Na rollen in the young victoria en unmade beds zal hij te zien zijn als de Russische balletlegende Rudolf Nureyev in de BBC-film margot.

1 Hoe belandt een Nederlandse acteur in Engelse films?
Ik denk dat zwartboek veel voor me heeft gedaan. Die film (waarin Huisman een bijrol speelt, jvdb) draaide op veel internationale festivals. Veel mensen hebben hem gezien en dat leidde tot audities in Engeland. Het begon met the young victoria en tot mijn verbazing gaat het nog steeds door. Steeds als ik denk dat het al geweldig is geweest, komt er nog iets groters. Ik neem het zoals het komt. Ik denk niet na over waar ik over tien jaar wil zijn. Mijn droom is het spelen van veel verschillende rollen, maar als het nu ophoudt, is het al te gek geweest. Als het meer wordt, is het nog toffer.

2 In the young victoria had je een bijrolletje, maar in unmade beds een grote rol. Hoe was het om met regisseur Alexis Dos Santos te werken?
Erg tof. De schok kon na the young victoria niet groter zijn. Die film is heel gestileerd en precies, terwijl we bij unmade beds enorm veel improviseerden. Ik geloof dat Alexis’ vorige film glue helemaal geïmproviseerd was, maar omdat dit een grotere productie was, moest er voor fondsen en producenten een script zijn. Het vormde niet meer dan een basis. Vaak begonnen we met een scène, waarna hij al improviserend helemaal veranderde. Ook sneuvelden scènes. We hadden echt een enorme vrijheid. Zoveel vrijheid heb ik nooit, ook niet in Nederland, meegemaakt.

3 En nu mag de door velen begeerde hoofdrol van Nureyev spelen in margot. Volgens de krant Daily Mail ben je gekozen om je ‘dierlijke aantrekkingskracht’.
Hahahahaha. Ik vond het wel leuk om te lezen, maar ik was me er niet van bewust dat ik die bezit. Ik denk dat de regisseur er een mooi verhaal van probeert te maken.

4 Hoe ga je Nureyev spelen?
Het moeilijke is dat hij enorm groot was in zijn tijd. Iedereen heeft het altijd over zijn charisma, maar hij had ook een andere kant. Hij werd ook gevreesd. Als hij zijn dag niet had, kon je dat bij de artiesteningang van het Royal Opera House voelen. Iedereen was dan de lul. Ik vind het moeilijk om dat goed naar voren te brengen. (Lachend) Dat komt natuurlijk doordat ik alleen maar sympathiek ben. Blijkbaar ziet de regisseur ook nog iets anders in mij en heeft hij er vertrouwen in.

5 Nu je vrouw Tara Elders nog aan Engelse films helpen
(Stilte) Nee, daar zijn we niet mee bezig. Het is pittig om van elkaar gescheiden te zijn, maar met vliegen ben je zo thuis. En Tara gaat ook wel eens mee.

Jos van der Burg