Shannon Kanhai over Fuckboy Season

'Ik heb veel guys van Tinder geïnterviewd'

Fuckboy Season

De hele zomer interviewt de Filmkrant vers afgestudeerd filmtalent van verschillende academies. Deze week vertelt Shannon Kanhai (HKU) over haar film Fuckboy Season, een kleurrijke en aanstekelijke vertelling over de liefde in het tijdperk van Tinder. “Ik denk dat het beste werkt als ik vertel vanuit persoonlijke ervaringen.”

Hoe ben je op het idee voor deze film gekomen? “Op een gegeven moment kwam de titel Fuckboy Season in me op. Het seizoen van de fuckboys – de nieuwe benaming van een player. Cuffing season is de tijd in de wintermaanden wanneer iedereen aan relaties begint en fuckboy season de tijd van de hookups. Dat klonk als een vette titel voor een film, dus vanuit daar heb ik het concept bedacht. De film gaat over hoe de online-datingcultuur de menselijkheid en de connectie uit seks kan halen. Het zijn vaak kortstondige, oppervlakkige connecties die daardoor ontstaan.”

Shannon Kanhai

Hoe heb je jouw persoonlijke ervaring in de film verwerkt? “Dat was heel grappig. Ik zat op Tinder, dat was een grote inspiratie voor deze film. Ik heb veel guys van Tinder geïnterviewd als research voor de film. Misschien hoopten zij wel dat er meer zou gebeuren tijdens onze afspraak dan alleen dat interview, maar ja. Het was echt heel boeiend om allemaal verschillende gasten te spreken over hun ervaringen met daten. Er kwamen veel dezelfde verhalen naar voren – dat het toch lastig was om iets serieus op te bouwen. Ook omdat er zoveel keuze is.”
“Toen ik Yannick [Jozefszoon] belde om hem voor de hoofdrol in Fuckboy Season te vragen, raadde hij me naar aanleiding van de thematiek van de film gelijk het boek Liefdesbang van Hannah Cuppen aan. Dat gaat over bindingsangst en verlatingsangst en de dynamiek tussen deze twee persoonlijkheidstypes. Toen ik het boek had gelezen, was mijn mind blown. Want het legt precies de dynamiek tussen mensen met bindings- en verlatingsangst uit. De situaties die de schrijver in haar boek behandelt waren heel herkenbaar en ergens komisch. Maar ze schrijft ook over hoe vaak de dynamiek van bindings- en verlatingsangst ontstaat uit de ouder-kind relatie. De band met je ouders is namelijk de eerste liefdesrelatie die je hebt en deze bepaalt voor een groot deel de romantische relaties die je erna krijgt.”

Waarom kies je ervoor om dit thema in deze vorm te verfilmen? “Ik hou zelf van de combinatie tussen muziekvideo en korte film, dus vandaar dat ik deze vorm heb gekozen. En ik ben gewoon een heel visueel persoon en hou van visueel prikkelende beelden. Neem bijvoorbeeld die kamer, waarin we alles in één kleur hebben geschilderd. Als je een one night stand hebt en je komt bij iemand thuis, dan kun je al heel veel over die persoon afleiden uit de inrichting. Maar ik wilde dat deze kamer een weirde vibe had, zodat je het gevoel kreeg dat er iets niet klopt aan dit personage. Dat kon ik zo in een beeld vertellen.”

Wat voor films zou je verder willen maken? “Ik hou heel erg van hedendaagse lifestyle: Tinder, apps, Instagram. Dat wil ik in mijn werk gebruiken. Deze jongerencultuur is heel erg van mijn generatie, daarom zie je die terug in mijn werk. Op een manier dat je het gelooft, niet op de manier dat blanke jongens een film maken met zwarte personages en dat het dan net niet klopt. Dat je denkt: ‘Oh ja, dat zouden mijn vrienden nooit op die manier zeggen.’ Ik denk dat het het beste werkt als ik vertel vanuit mijn persoonlijke ervaringen. Uiteindelijk is mijn drive om met mijn werk – of dat nou fotografie, videoclip of film is – mensen te helpen met het begrijpen van zichzelf en anderen. Goed werk heeft dat in zich. Mijn favoriete film is Mr. Nobody. Echt amazing hoe diep die film is! Films die je aanzetten tot nadenken – dat wil ik.”


Diverse afstudeerfilms zullen te zien zijn op het Nederlands Film Festival dat van 27 september t/m 5 oktober plaatsvindt in Utrecht.