Hollandse Nieuwe 2024: Hugo Drechsler over Paul en Paultje
‘Ik wil een nalatenschap creëren van fascinerende mensen die anders onderbelicht zouden blijven’
In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier film of serie op de nieuwe editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen.
1. Waar gaat je film over? “De documentaire Paul en Paultje is een tragikomische documentaire over de moeizame broederschap van Paultje (62) en Paul (80) in Amsterdam-Noord. Beide broers zijn ernstig ziek en worden geconfronteerd met de vergankelijkheid van het leven. Wanneer Paultje in de gevangenis te horen krijgt dat hij nog maar kort te leven heeft, besluit hij terug te keren naar het huis van zijn oudere broer Paul in Amsterdam-Noord. Ondanks hun moeilijke relatie en een duistere familiegeschiedenis die tussen hen in staat, vindt Paultje daar een laatste toevlucht. De documentaire, gefilmd in zwart-wit, geeft een ontroerend en soms humoristisch portret van hun bijzondere broederschap.”
2. Waarom wilde je deze film maken? “Paul en Paultje is niet gebaseerd op een fascinatie voor een onderwerp, maar op mijn fascinatie voor twee specifieke personen. Ik ontmoette de broers tijdens een wandeling in Amsterdam-Noord. Hun unieke dynamiek en complexe geschiedenis intrigeerden me meteen, wat me inspireerde om hun verhaal te vertellen. De ontmoeting met deze broers en hun moeizame maar diepe band vormden de kern van mijn motivatie om deze film te maken. Ik wilde de kracht van broederschap, zelfs te midden van tegenslagen en een beladen verleden, op een intieme en authentieke manier vastleggen. Eigenlijk een ode aan broederschap.”
3. Wat is je droomproject en waarom is het nog niet gemaakt? “Ik ben erg enthousiast over het genre documentaire waarin ik nu werk: het bieden van een podium aan de ogenschijnlijk ‘gewone Nederlander’ – wie dat ook mag zijn. Ik sta aan het begin van mijn carrière en wil me graag blijven ontwikkelen binnen deze fascinatie. Ik zou graag een langere documentaire willen maken of een documentaireserie, omdat dit een geheel andere dramaturgische aanpak vereist.”
4. Waaraan ontbreekt het in de Nederlandse film? “Naar mijn mening wordt er te vaak gefocust op films die zich afspelen in en rondom de Randstad. Hierdoor missen we de kracht en veelzijdigheid van verhalen uit andere delen van het land. Wat ik graag zou zien, is een toename van films van makers buiten de grote steden. Denk aan documentaires over jongeren die als radiopiraten vanuit een keet in Twente opereren, of over de levendige lokale carnavalsverenigingen in Brabant. Er zijn zoveel interessante onderwerpen en unieke gemeenschappen waar we naar mijn mening veel te weinig van zien. Een oproep aan alle filmmakers buiten de Randstad: pak je camera en begin met filmen! Een goed verhaal hoeft niet ver van je huis te zijn.”
5. Wat was een bepalend filmmoment in je leven? “De eerste vertoning van mijn afstudeerfilm, die de basis vormde voor de documentaire die nu uitkomt, Paul en Paultje. De vertoning vond plaats in de woonkamer van de twee broers. Beide mannen bekeken de film met tranen in hun ogen en lachten. Op dat moment wist ik dat de film geslaagd was. Achteraf ben ik ontzettend blij dat ik de film met hen beiden heb kunnen kijken, want helaas heeft oudere Paul de uiteindelijke documentaire Paul en Paultje nooit kunnen zien. Hij overleed aan het einde van de draaiperiode. Toch weet ik zeker dat hij trots zou zijn op het eindresultaat, omdat hij mijn vorige documentaire zo waardeerde. Voor mij is dit de essentie van documentairemaken: een nalatenschap creëren van fascinerende mensen die anders onderbelicht zouden blijven.”
Paul en Paultje gaat in première op het Nederlands Film Festival 2024.