Hollandse Nieuwe 2023: Naomi White over Als ik zelf de zon ben

'Djuwa stuitte op dubieuze vormen van diversiteitsbeleid bij de programmering van klassieke muziek'

Naomi White. Foto: Indy YuQian

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier film of serie op de nieuwe editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen.

1. Waar gaat je film over?Als ik zelf de zon ben gaat over podiumkunstenaar Djuwa Mroivili die haar relatie tot de traditionele en witte klassieke muziekwereld onderzoekt. Djuwa heeft klassieke piano gestudeerd, maar bevraagt nu de plek van deze muziek in haar leven. In haar zoektocht komt zij allerlei obstakels tegen, zoals de invloed van het Nederlands koloniale verleden en dubieuze vormen van diversiteitsbeleid op de programmering van klassieke muziek. De film laat zien hoe Djuwa omgaat met tegenslagen en haar dromen radicaal verandert.”

2. Waarom wilde je deze film maken? “Al een tijdje was ik gefascineerd door de manier waarop diversiteit en inclusie binnen de kunsten wordt nagestreefd. Als kunstenaar van kleur voelde ik zelf de dubbelzinnigheid hiervan en merkte ik dat racisme en de uitwerkingen hiervan vaak niet worden erkend of begrepen. Toen ontmoette ik Djuwa en zij belichaamde deze ervaring op een bijna extreme manier. In haar verhaal zag ik een film.”

3. Ooit maak ik nog eens… “een surrealistische fictieserie. Ik droom ervan om uiteindelijk zowel fictie als documentaire en alles wat daar tussenin zit te regisseren. Eerst moet ik nog heel wat stappen maken en veel leren om die droom te realiseren.”

4. Waaraan ontbreekt het in de Nederlandse film? “Meer kansen voor makers om te experimenteren en risico’s te nemen. Nederland is rijk aan unieke makers met nieuwe perspectieven, maar de druk om te conformeren aan wat een fonds of omroep wil blijft voor veel makers groot.”

5. Wat was een bepalend filmmoment in je leven? “Dat zijn er vele, maar recent ben ik enorm gefascineerd geraakt door de documentaire Moonage Daydream van regisseur Brett Morgen over David Bowie. Deze documentaire durft echt een theatrale ervaring te bieden in plaats van een vertelling van aaneensluitende gebeurtenissen. De manier waarop de film omgaat met tijd, chronologie en ritme vind ik erg inspirerend.”


Als ik zelf de zon ben gaat in première op het Nederlands Film Festival en is vanaf 8 oktober te zien op 2Doc.