Hollandse Nieuwe 2021: Zara Dwinger over Het meisje dat vervloekt was

Zara Dwinger. Foto: Kiki Reijners

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier films op de nieuwe editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen.

1. Waar gaat je film over? Het meisje dat vervloekt was gaat over een stonermeisje dat vastzit in haar leven om zich vervolgens te verliezen in een vreemde zoektocht naar haar verdwenen overbuurjongen. De film gaat ook over anders zijn, de band met je familie en eenzaamheid. Dit klinkt nu allemaal heel serieus, maar het is eigenlijk best een grappige film.

2. Waarom wilde je deze film maken? Sinem Kavus, supertalent en hoofdrolspeelster van de film, kwam naar mij toe met iets wat zij had meegemaakt: in een periode waarin haar leven stil lag, vond ze een afscheidsbrief en ging ze op zoek naar de schrijver ervan. Ik was geprikkeld door het idee, maar vooral ook Sinem zelf. Door haar zag ik meteen de potentie voor een vrouwelijke antiheld voor me. Een onbeholpen outsider, op zoek naar iets, binnen haar eigen neo-noir. Ik houd erg van dat genre, maar ik kan me er ontzettend aan ergeren dat film noirs vaak doordrenkt zijn van de male gaze. Ik zag dit als interessante en luchtige twist, als iets wat ik zelf had willen zien. Sinem en ik waren het er in onze gesprekken al gauw over eens dat het tijd werd voor een ander soort manier van vertellen als het gaat over ‘diverse’ verhalen, in dit geval over een Turks-Nederlands meisje. Het hoeft niet altijd sociaal-maatschappelijk drama te zijn.

3. Mijn volgende film wordt nu eens… een roadmovie over een meisje van elf en haar vervreemde moeder. Deze heb ik samen geschreven met scenarist Nena van Driel, wordt geproduceerd door Studio Ruba en zullen we draaien in de zomer van 2022. Op dit moment ben ik aan het brainstormen over wat ik daarna ga maken, maar ik ben wel geprikkeld door de genremix van mijn huidige film nu. Een whodunit over een tienermeisje bijvoorbeeld.

4. Wat heeft de Nederlandse film nodig? Lef. Het is heel eng om lef te hebben, daarom moet dit aangemoedigd worden door producenten en het Filmfonds. Er is een nieuwe generatie Nederlands talent waar het aan lef denk ik niet ontbreekt, dat is een supergoede ontwikkeling. Om als maker je lef te behouden, is het belangrijk dat falen ook geaccepteerd wordt. Een net niet geslaagde film met ballen is altijd interessanter dan een prima film zoals we die al kennen.

5. Herinner je je een bepalend filmmoment in je leven? Toen ik op mijn vijftiende ineens besloot dat ik zoveel mogelijk films wilde kijken, en met zoveel mogelijk bedoel ik honderden vanuit alle tijdperken en hoeken van de wereld. Dat heeft me in een korte periode kennis laten maken met cinema. Ik ben nog steeds niet uitgekeken.


Het meisje dat vervloekt was gaat op 26 september in première op NFF en is op 21 oktober te zien op NPO3 i.h.k.v. de reeks Onze straat.