Hollandse Nieuwe 2021: Emma Branderhorst over Vlekkeloos

Emma Branderhorst. Foto: Myrthe Mosterman

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier films op de nieuwe editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen.

1. Waar gaat je film over? Vlekkeloos gaat over menstruatie-armoede. Dit houdt in dat meisjes of vrouwen geen geld hebben om tampons of maandverband te kopen. Vlekkeloos vertelt het verhaal van de vijftienjarige Ruby: tijdens haar menstruatieperiode durft ze haar moeder niet te vragen om tampons of maandverband, omdat ze weet dat daar eigenlijk geen geld voor is. Om niemand in haar omgeving tot last te zijn probeert ze het zelf op te lossen.

2. Waarom wilde je deze film maken? De schaamte rondom menstruatie fascineerde me al lange tijd. Tijdens het onderzoek hiernaar stuitte ik op een artikel over menstruatie-armoede. Ik had hier zelf nog nooit van gehoord, maar kon me niet voorstellen dat je hier geen geld voor hebt. Samen met mijn scenarist, Milou Rohde, zijn wij het gaan onderzoeken en uiteindelijk is dat de film geworden. We willen meer aandacht voor de strijd van jonge vrouwen die kampen met menstruatie-armoede en hopen uiteindelijk te bereiken dat menstruatieproducten gratis worden.

3. Mijn volgende film wordt nu eens… Voor mijn afstudeerfilm Onderhuids won ik een Wildcard van het Nederlands Film Festival, een geldprijs voor een nieuwe film. Op dit moment schrijf ik aan mijn nieuwe film over een moeder-dochterrelatie, deels gebaseerd op de relatie met mijn eigen moeder.

4. Wat heeft de Nederlandse film nodig? Meer sterke en onafhankelijke vrouwen, zowel achter als voor de camera! Om zo integere, onbesproken verhalen te vertellen.

5. Herinner je je een bepalend filmmoment in je leven? Toen ik voor de derde keer auditie deed voor de Toneelschool en opnieuw niet werd aangenomen was ik ontzettend verdrietig.  Via via hoorde ik van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, ik had nog nooit een film gemaakt maar ik heb me aangemeld. Toen ik hier in één keer werd aangenomen voelde dat zo belangrijk. Ik wist vanaf dat moment dat ik nooit meer iets anders zou doen dan filmmaken.


Vlekkeloos gaat op 27 september in première in de NFF Debuutcompetitie. Emma Branderhorst is ook een van de aanstormende filmtalenten die in de spotlight worden gezet in het Eye-programma Badlands.