Hollandse Nieuwe 2020: Isis Cabolet over Kutleven

Isis Cabolet. Foto: Roeltje van de Sande Bakhuijzen

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier films op de veertigste editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen. Isis Cabolet vertelt over haar korte film Kutleven, gemaakt in het kader van talentontwikkelingsprogramma De Ontmoeting.

1. Waar gaat je film over?Kutleven gaat over de 32-jarige Madelief die bij terugkomst van een wereldreis haar kat dood aantreft in het kiepraam. Door het afspelen van de berichten van haar antwoordapparaat (het verhaal speelt zich af in 2004) kom je steeds meer te weten over haar leven en waarom dat zo kut was. In de kern gaat de film over de angst niet alles uit het leven te halen en de frustratie er totaal niet toe te doen als mens.”

2. Waarom wilde je deze film maken? “Ik ben afgestudeerd als actrice, maar al snel bleek dat ik niet het type ben dat zomaar een jurkje aantrekt, tekst uit mijn hoofd leert en de mise-en-scène braaf uitvoert. Ik voel altijd weerstand. De drang om mij overal mee te bemoeien. Bij sommige projecten is daar plaats voor, bij andere helemaal niet. Deze bemoeizucht in combinatie met het gebrek aan vrouwenrollen met diepgang heeft ertoe geleid dat ik zelf een film wilde maken. Ik vind het belangrijk om een eerlijk en volledig beeld van vrouwen te geven. Naar mijn mening dienen vrouwen en meisjes in de Nederlandse film (of tv-producties) nog te vaak een esthetisch doel, ter versterking van de mannelijke rollen.
“Daarbij kan ik het niet uitstaan om meisjes te spelen die door mannen van middelbare leeftijd zijn geschreven. Te vaak heb ik op een set gestaan, of podium, in een belachelijk nietsverhullend outfitje waar ik de meest onrealistische zinnen moest uitkramen. Ik voel mij dan altijd de interpretatie van een vrouw door een man, een illusie, in plaats van een personage van vlees en bloed. Deze frustratie wilde ik omzetten tot iets constructiefs en toen ontstond Kutleven.”

3. Mijn volgende film wordt nu eens… “Ik ben met verschillende plannen bezig, maar ik moet eerst even afwachten waar Kutleven mij brengt. Ideeën genoeg, nu nog kansen krijgen en grijpen.”

4. Wat heeft de Nederlandse film nodig? “Lef. Het idee dat elke film voor iedereen leuk moet zijn, daar moeten we vanaf. Durf voor een niche te kiezen. Bij de oude garde heerst nog het idee dat niche fout is, maar niche is goed! Het hele internet werkt zo. Een paar jaar terug was ik bezig met het ontwikkelen van een serie met vijf vrouwen in de hoofdrol. Dat vond men ook niche. Verder zijn we goed op weg om de filmwereld meer divers te maken, maar die verandering vindt voornamelijk plaats bij de makers en acteurs. Ik vind dat deze diversiteit ook hogerop moet worden nagestreefd. Bij de fondsen, netmanagers, programmeurs en noem maar op. Die wereld is vooralsnog vooral wit en van middelbare leeftijd. Een gemiste kans, vooral nu de wereld zo snel verandert.”

5. Wat was een bepalend filmmoment in je leven? “Toen ik de film Mommy (2014) zag van Xavier Dolan en de jongen ineens door het beeld kroop en de aspect ratio van vierkant naar breedbeeld veranderde, toen sloeg ik stijl achterover van verbazing, enthousiasme en fascinatie. Ik had nog nooit zoiets gezien. Ik zag het totaal niet aankomen en vond het waanzinnig. Dat was het moment waarop ik besefte: ok, er zijn geen grenzen. Ik werd er enorm door geïnspireerd. Ik probeer dat moment vaak in mijn achterhoofd te houden wanneer mensen zeggen dat iets niet kan of te raar is of whatever. Het kan wel.”


Kutleven is online te zien op het Nederlands Film Festival.