De actrices over La vie d’Adèle

'Een zware droom'

  • Datum 26-09-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De Filmkrant sprak de beide actrices in Cannes, nog voor hun geruchtmakende interview met het Amerikaanse webzine The Daily Beast van 1 september j.l. over de uitputtende draaiperiode.

Léa Seydoux (1985, Adieu à la reine, L’Enfant d’en haut) is al een ster in Frankrijk en timmert ook in Amerika flink aan de weg, met bijrollen in Robin Hood, Midnight in Paris en Mission: Impossible — Ghost Protocol. Als de kleindochter van de eigenaar van Pathé, Jérôme Seydoux, tevens filmproducent, werd de liefde voor film haar al met de paplepel ingegoten. Zelf wilde ze al enkele jaren met Abdellatif Kechiche samenwerken: "Hij is een van de grootste talenten die we in Frankrijk hebben. Als actrice zijn spektakelfilms natuurlijk leuk om te doen maar bij iemand als Kechiche, die films over normale mensen met echte gevoelens maakt, kun je natuurlijk veel meer leren én veel meer laten zien wat je in huis hebt. Je kunt je niet verstoppen achter special effects. Het was voor mij echt een droom die uitkwam toen ik hoorde dat ik met hem een film mocht maken, alhoewel het ook een van de zwaarste draaiperiodes was die ik ooit heb meegemaakt."
Adèle Exarchopoulos (1994), een Française met een Griekse achtergrond, werd naar toneelles gestuurd omdat ze zo verlegen was. Na een heleboel kleine rolletjes kon ze uiteindelijk auditie doen voor de nieuwe film van Kechiche. "Ik begreep eerlijk gezegd eerst niet wat hij in mij zag. Ik had het idee dat onze ontmoeting een totale ramp was omdat hij zo weinig zei en ik ook niet wist wat ik moest zeggen en dus maar aan mijn taartje zat te peuteren. Uiteindelijk is juist dat hem bijgebleven en ik begrijp nu dat hij iemand is die vooral kijkt en alles rustig opneemt en zo probeert dichter bij de waarheid van het moment te komen. Tijdens het draaien was dat niet anders; zelfs tussen de scènes door, als ik at of een dutje deed of op de trein terug naar huis zat, stond hij daar met zijn camera. Je wist nooit wanneer je aan het werk was en wanneer niet."

Boyd van Hoeij