Bioscoopbranche wil versoepeling 1,5-meterregel

Als morgenavond het maximum aantal bezoekers per zaal omhoog gaat van dertig naar honderd, lijkt dat het einde van de ellende voor bioscoopuitbaters. Dat is echter in de meeste gevallen niet het geval. Door de 1,5-meterregel blijft de bezetting onrendabel laag. De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) wil daarom maatregelen op maat.

Gisterenavond haalde Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland, het bioscoopbedrijf aan als sector waar de verruiming van het maximumaantal niet gaat werken. De gemiddelde zaal heeft zo’n 160 zitplaatsen, maar met verplicht 1,5 meter tussen bezoekers is die honderd onhaalbaar. En dat betekent een strop, die op termijn leidt tot faillissementen.

“Het voorbeeld van The Movies in Amsterdam heeft in de media ruim aandacht gehad, maar heel veel meer theaters verkeren in nood”, weet NVBF-directeur Gulian Nolthenius. “De mate waarin hangt af van de reserves. Maar ook hoelang deze situatie gaat duren. De Nederlandse restricties zijn veel te streng, zeker als je vergelijkt met bijvoorbeeld Frankrijk en België. Daar mogen zalen voor de helft worden gevuld, in België zelfs tot tweehonderd man.”

De NVBF pleit voor oplossingen op maat. Nolthenius: “Nu mogen bezoekers niet op iedere stoelenrij plaatsnemen. Hierdoor kunnen minder bezoekers plaatsnemen in een zaal terwijl dat helemaal niet hoeft. Bezoekers kijken immers één kant op, richting het filmdoek. Door rekening te houden met de 1,5-meterbepaling tussen de bezoekers op één rij – en de andere ruimten in de bioscoop – voldoen we aan de uitgangspunten van de overheid.”

Mondkapjes in de zaal vindt Nolthenius overbodig, hoewel het bezoekers vrij staat ze te gebruiken. “Maar de meeste zalen hebben goede ventilatiesystemen waardoor constant frisse lucht wordt aangevoerd. Daarmee is de kans op verspreiding van het virus minimaal. De NVBF staat niet onwelwillend tegenover een onderzoek op dit terrein door een partij als TNO.”

De belangenbehartiger van de bioscoopbranche hoopt dat de maatregelen getrapt kunnen worden versoepeld: eerst naar honderd bezoekers per zaal zonder 1,5 meter, tussen 1 september en 1 oktober 75% bezetting en daarna weer de volle 100%. Daarvoor wordt nu lobby gevoerd via MKB Nederland en werkgeversorganisatie VNO NCW, en wordt overleg verpleegd met vakbond FNV.