Sluiting The Movies, oudste bioscoop van A’dam, dreigt
“Op deze manier redden we het uiterlijk nog tot december. Daarna vallen we om.” Met die woorden maakte Kadir Selçuk, exploitant van The Movies, duidelijk dat de coronamaatregelen zorgen voor een onhoudbare bedrijfsvoering. Het zou het einde betekenen van een monument in het Nederlandse filmlandschap. The Movies bestaat al sinds 1912.
Selçuk deed zijn uitspraak in een interview enkele weken geleden, dat verscheen op de site van de Amsterdamse Kunstraad en vorige week werd opgepikt door Het Parool. Hij zegt ook dat De FilmHallen, de andere bioscoop die hij uitbaat samen met Alex Rutten, het waarschijnlijk kan volhouden tot halverwege 2021. De zalen in dat complex zijn groter en de doorgangen breder waardoor er meer mensen in een zaal kunnen zonder de 1,5 metermaatregelen te schenden. In The Movies mogen slechts tien man tegelijk in de twee kleine zalen en respectievelijk veertig en zestig bezoekers in de grote zalen. Omdat de huurbaas op z’n hoogst uitstel van betaling accepteert en geen (tijdelijke) huurverlaging, is de exploitatie van The Movies niet rendabel te krijgen.
De dreigende sluiting is extra zuur omdat The Movies in 2019 een topjaar beleefde met ruim 150.000 bezoekers. Als de stekker er inderdaad uitgaat betekent dat het einde van 108 jaar cinemahistorie. De bioscoop werd in 1912 opgericht onder de naam Bioscoop Tavenu. Later wordt dat veranderd in Cinema Hollandia om pas in 1971 de huidige naam te krijgen. Oorspronkelijk was The Movies bedoeld als buurttheater: films die eerst in grote bioscopen in het centrum hadden gedraaid kregen een ‘second run’ in kleinere zalen op meer perifere plekken.
Sinds de plaatsing van het artikel in Het Parool regent het steunbetuigingen op internet. Een petitie die de gemeente Amsterdam oproept te zoeken naar een oplossing werd in twee dagen tijd meer dan 27.000 keer ondertekend door onder andere acteurs Huub Stapel en Thijs Römer, en filmmakers Eddy Terstall en Martin Koolhoven. “Het is hartverwarmend, al die steun”, vindt Selçuk. “Ik wil al die mensen bedanken.”
Ondertussen denken Selçuk en Rutten over manieren om het tij te keren. “Eén meter afstand in plaats van anderhalve zou al een groot verschil maken. Maar ik denk niet dat de overheid daar aan wil, net zo min als bioscoopbezoek met mondkapjes, zoals in het openbaar vervoer.”
Ook onderzoeken de uitbaters van The Movies of ze in aanmerking komen voor steun door het Nederlands Filmfonds. Dat heeft een matching bijdrage in het leven geroepen voor filmtheaters die het moeilijk hebben door de coronacrisis. Die regeling is echter bedoeld voor gesubsidieerde theaters – en daar valt het commercieel uitgebate The Movies niet onder. Een uitzondering wordt gemaakt voor vertoningsplekken met “een naar het oordeel van het bestuur dragende functie in de culturele infrastructuur in de regio en een belangrijke functie in de landelijke keten”. Maar dan moet wel de gemeente bijdragen want het is immers een matchingfonds. Daar zou de petitie bij kunnen helpen.