Het nieuwe kijken #81

Presentatoren wees gewaarschuwd

Ebele Wybenga bericht maandelijks over wat hem opvalt op het kruisvlak van cinema en beeldcultuur.

Van alle beroepen die door kunstmatige intelligentie en automatisering overbodig gemaakt worden, is presentator niet het eerste waar je aan denkt. Maar daar was zij opeens, de onheilstijding voor de presenterende professional, in een video op LinkedIn: Anna. Ze is het gezicht van een promotionele video van synthesia.io, leverancier van synthetische presentatoren voor elke boodschap. Haar gezicht is volmaakt sympathiek, niet supermodel-achtig maar aantrekkelijk ‘normaal’. Ze ziet er niet uit als een enge robot, terwijl ze toch echt een computer-rendering is.

Je kunt Anna alles laten zeggen wat je maar wilt. Als je een e-mail kunt schrijven, zegt Synthesia, dan kun je ook een video maken met een kunstmatige presentator. Typ een scriptje in hun software, kies een presentator uit een catalogus sympathieke jonge gezichten (met natuurlijk genoeg keuze qua diversiteit), voeg als je wilt een achtergrondje toe en klik op start. Even later heb je een video waarin iemand die niet bestaat met een welluidende stem jouw woorden uitspreekt. Altijd opgewekt, fris ogend en zonder versprekingen. De commerciële toepassing van de deepfake technologie is gearriveerd. Zet je schrap voor Minority Report-achtige toestanden!

Je ziet op hun site vooral veilige toepassingen zoals veiligheidsinstructies, salesfilmpjes en online-onderwijs. Ter promotie is de technologie ingezet om David Beckham negen verschillende talen te laten spreken, in een wereldwijde campagne tegen malaria. Je ziet in de making of hoe zijn gezicht gevat wordt in een computermodel, dat vervolgens de juiste mimiek berekent bij elke tekst die je ‘David’ maar wilt laten uitspreken.

Een andere case is al een tandje griezeliger: ‘We werkten samen met Reuters om ’s werelds eerste geautomatiseerde presentator-gedreven video-reports te maken’, staat er. Het ging in de test nog om sportuitslagen maar de stap naar nieuws met gewicht is natuurlijk maar klein.

De ethieksectie van Synthesia’s website belooft nooit zonder toestemming iemand digitaal na te maken, ook beroemdheden en politici niet. Zulke illegale deepfakes worden al volop gemaakt door andere partijen, voor de gein of met duistere motieven. Mijn zorg na het zien van Anna en haar collega’s is dat de goede oude presentator van vlees en bloed een uitstervend beroep beoefent.

Geschreven door Ebele Wybenga