Het nieuwe kijken #4

Dress like Steve

Kutcher is Jobs

Ebele Wybenga werpt maandelijks zijn net breed uit in de alomtegenwoordige beeldcultuur.

Omdat op het kaartje ‘Dress like Steve‘ stond, was ik verschenen in coltrui en sportschoenen. Ik was bij de Nederlandse première van Jobs, de eerste in een rij films die terugkijken op het leven van de legendarische Apple-oprichter. Het bleek geen normale première in een bioscoopzaal, maar een speciale avond georganiseerd door een commercieel evenementenbureau. In een voormalige fabriekshal stonden zo’n zeshonderd stoelen, de meeste gereserveerd voor bedrijven die er een uitje van maakten. Er was een VIP-verdieping als in een discotheek in Lloret de Mar, alleen bedoeld voor de dikst betalende sponsors. Voor de voorstelling namen een aantal usual suspects uit de vaderlandse startup-scene het woord om hun band met Steve te benadrukken. Na de film werd er agressief genetwerkt door allerhande sales-types uit de IT- en mediabranche. “Weet je wat het helemaal gaat worden? Apple recycling!” De grote woorden over ondernemen waren niet van de lucht. Het was een plat sfeertje dat ver afstond van de waarden van Apple en ik liep er rond als een naïeve groupie.

Welke kant zal het op gaan met de adoratie van Jobs? Op een lanceringsfeestje waar ik onlangs bij was moest iedereen zijn idool op zijn badge schrijven. Vrijwel alle corporate types in grijze pakken kozen Steve Jobs. Precies de mensen waar ‘rebel’ Steve niets van moest hebben. Wordt Jobs als publieksheld straks net zo afgekloven als Che Guevera? Ongeveer een jaar na zijn overlijden bereikte het aandeel Apple een all time high, het was een tijdje het waardevolste bedrijf ter wereld, waarna het in een boogje naar beneden begon te glijden.

In Jobs wordt de Apple-CEO gespeeld door Ashton Kutcher. Jobs blijkt afgaand op de film niet alleen een visionaire nerd en een handige zakenman te zijn geweest, hij regelde in zijn studententijd als een ware All American Hero het ene meisje na het andere op de Californische campus. En dat ondanks zijn kromme postuur. Mijn coltrui zat steeds ongemakkelijker. Ga deze film niet zien in de bioscoop: het is een ergerlijk ophemelverhaal zonder drama. De bezoekers van de première leken zich hier overigens niet aan te storen. Jobs is meer een film om even bij te blijven hangen als je er laat langszapt op RTL 5. Gelukkig komt er nog een film over de Apple-goeroe, geschreven door de scriptschrijver van het veelbekroonde The Social Network. Hier ga ik beslist naartoe, in m’n normale kleren.

Geschreven door Ebele Wybenga