Dansplaining #6

Social streaming

Dan Hassler-Forest zoekt als de Indiana Jones van de filmwetenschappen maandelijks naar verborgen betekenissen en geheime kamers van de filmgeschiedenis.

We weten het allemaal: de filmindustrie verkeert in zwaar weer. Nu Hollywoodstudio’s de ene na de andere grote release uitstellen tot 2021 of zelfs later, luiden filmmakers en bioscoopexploitanten de noodklok. Volgens Wonder Woman-regisseur Patty Jenkins is het sluiten van bioscopen een onomkeerbaar proces: als we dat nu doen, verliezen we de bioscoopervaring misschien voorgoed uit ons cultuuraanbod. Nu een aantal grote Amerikaanse en Engelse bioscoopketens voorlopig dicht blijven, is de vraag inderdaad wat voor toekomst de bioscoopervaring nog heeft. Zonder de huidge crisis te onderschatten, ben ik daar toch optimistisch over. De geschiedenis leert dat onze behoefte om films gezamenlijk te bekijken enorm is en dat we daar steeds nieuwe vormen voor blijven verzinnen.

Zo besloot ik in mijn eigen filmonderwijs om elke maandagavond iets met mijn studenten samen te kijken. Iedereen zorgde voor eigen toegang tot de film – via schijf, download, of streaming – en dan telden we af voor een gelijktijdige start. En vervolgens reageerden we met zijn allen via de chatfunctie van Zoom (of Teams, Twitch, of welk platform dan ook). Het resultaat was niet alleen leuker dan verwacht, het voegde ook een heel nieuwe dimensie toe aan de filmervaring. Waar viewings voor studenten voorheen toch wat suf en ongemakkelijk waren – na mijn inleiding zaten we zo lang als het duurde met zijn allen in stilte op oncomfortabele klapstoelen – was het nu een ontzettend rijke en interactieve ervaring. Via de chat kon ik bijzondere aspecten van scènes direct aanwijzen, historische context bieden en filmtechnische keuzes toelichten zonder de film te hoeven onderbreken.

Maar nog leuker was het om de spontane reacties op plotwendingen, grapjes en schrikmomenten samen te ervaren. Want op dezelfde manier dat films grappiger, spannender en indringender zijn wanneer je ze in een volle zaal ziet, wordt de ervaring versterkt door de getypte uitroepen, GIF-jes en emojis in een chatbox. En waar ik vooraf bang was dat die chat steeds van de film zou afleiden, merkte ik in de praktijk het tegenovergestelde: de gedeelde ervaring zorgde ervoor dat we juist intenser en geconcentreerder met de film bezig waren.

Mijn advies voor nu is dan ook: maak van social streaming een vaste gewoonte. Het is een kleine moeite om met een groepje af te spreken om een oude favoriet, een nieuwe streaming-première of een obscure klassieker samen online te beleven. Het voegt niet alleen een belangrijke dimensie toe aan de ervaring, maar blijft ons er ook aan herinneren dat film naast een artistiek medium, vooral ook een sociaal medium is.

Geschreven door Dan Hassler-Forest