Filmslot 2: European Discovery of the Year

Dans der debuten

  • Datum 14-01-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Penelope Cruz

Nederlandse filmmakers die dromen van een internationale carrière kunnen hun films op festivals proberen te krijgen. Maar niemand zendt zijn debuut in voor de European Film Awards. Een goed bewaard geheim.

De afgelopen drie jaar heb ik in de selectiecommissie gezeten voor de nominaties voor de European Discovery of the Year, een prijs die wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse European Film Awards, dit keer op 12 december in de Duitse Ruhr Metropolis.
De procedure is simpel. Je krijgt een lijst van ongeveer zestig debuutfilms (waarvan je er hopelijk al heel wat hebt gezien op de diverse filmfestivals). Die zestig zijn verzameld door de European Film Academy, aan de hand van festivalpremières en wat er door filminstituten, producenten en de Europese evenknieën van ons eigen Holland Film is ingezonden. Landen met een actieve lobby (Turkije, Frankrijk) of een goed werkend filminstituut (Denemarken) zijn altijd ruim vertegenwoordigd. De leden van de nominatiecommissie hebben ook nog de gelegenheid om titels aan die lijst toe te voegen.
De afgelopen drie jaar heeft er nog nooit een Nederlandse film op die eerste lijst gestaan. Zijn er de afgelopen drie jaar geen debuutfilms in Nederland gemaakt? Weten Nederlandse producenten en Holland Film niet van de mogelijkheid af om films in te zenden voor de European Discovery Award? Schijnbaar niet, want als ik ze erop aansprak, wezen ze altijd snel naar iemand die net even van z’n plek was.
Dus nam ik de gelegenheid te baat om films aan die lijst toe te voegen (maybe sweden van Margien Rogaar, bijvoorbeeld, of dit jaar kan door huid heen van Esther Rots). Dat voelt al lastig genoeg, want wij Hollanders zijn niet van die goeie chauvinisten. Vergeleken met de lobbykunsten van de Fransen en de Turken zijn we amateurs. Dat resulteerde dit jaar niet alleen in diverse titels uit beide landen op de longlist, maar ook nog eens in twee nominaties (zie onder).

Schaamrood
Toch moet dit verhaal maar eens verteld worden, want het is natuurlijk van de zotte dat ik in die drie jaar met schaamrood op mijn kaken producenten, filmmakers, distributeurs en Holland Film moest bellen om te vragen of zij alsjeblieft dvd’s naar de European Film Academy konden sturen, omdat er misschien wel eens een Nederlandse film kon worden genomineerd. Dit keer ben ik zelfs met een stapeltje dvd’s in mijn tas voor de laatste vergadering naar Zürich afgereisd, in de hoop dat er daar dan misschien nog tijd was om een film te bekijken voordat we de definitieve keuze moesten maken. Maar ja, hadden we net de pech dat Roman Polanski die ochtend was gearresteerd en had iedereen wel iets anders aan z’n hoofd dan een screeningzaaltje regelen voor een handvol filmbobo’s, festivalprogrammeurs en journalisten. Pech voor een film die na een internationale première in Berlijn, een festivalzegetocht en een paar Gouden Kalveren gewoon een nominatie had horen te krijgen. Maar toch tamelijk vreemd dat een lid van een selectiecommissie z’n eigen kandidaten moet indienen. Verdient geen schoonheidsprijs.
Vooral, omdat wie ik ook aan de telefoon had in die drie jaar, niemand wist wie hier nu eigenlijk ‘verantwoordelijk’ voor was. Geweldig land toch, soms, Nederland. Als niemand ergens voor verantwoordelijk is, doet niemand iets.
Maar het is dus heel simpel, producenten en makers van alles stroomt (Danyael Sugawara), carmen van het noorden (Jelle Nesna), nothing personal (Urszula Antoniak), ruta del jaca (Kris Kristinsson), het leven uit een dag (Mark de Cloe) en winterland (Dick Tuinder), om maar een paar van de debuutfilms te noemen die na de deadline van dit jaar al in Nederland in première zijn gegaan. Stuur een stapeltje Engels ondertitelde dvd’s naar:
European Film Academy
c./o. Maria von Hörsten
Kurfürstendamm 225
10719 Berlin – Deutschland
Onder vermelding van European Discovery of the Year 2010.
De deadline is volgend jaar na het Filmfestival Cannes.
En bel half juni eens of alles goed is aangekomen.
En doe het nu gewoon maar. Zelf. Want als jullie het niet doen, doet niemand het.

Dana Linssen

Dit jaar zijn genomineerd voor de European Discovery Award:
ajami (Scandar Copti en Yaron Shani), autumn (Ozan Alper), katalin varga (Peter Strickland), the other bank (George Ovashvili) en sois sage (Juliette Garcias). Voor meer informatie europeanfilmacademy.org.