Executive Producer: Steven Spielberg

Gremlins

Spielbergs filmografie bestaat voor tweederde uit films en series die hij niet zelf regisseerde, maar alleen geproduceerd heeft. Als producent plaatst hij zich nadrukkelijk tussen maker en studio: bij de makers dringt hij aan op een publieksvriendelijker product, terwijl hij tegeover de studio de visie van de regisseur bewaakt. Drie hoogtepunten.

Gremlins (Joe Dante, 1984)
Op aandringen van Spielberg verzachtten Dante en scenarist Chris Columbus het oorspronkelijke scenario van de horrorkomedie, waarin een tiener onbedoeld een horde kwaadaardige schepsels wakker maakt. Toen de studio zich beklaagde dat er ‘te veel gremlins’ in de eerste cut zaten, stuurde Spielberg een memo terug waarin hij bijtend voorstelde ze er dan maar allemaal uit te halen en de film ‘People’ te noemen.

Back to the Future (Robert Zemeckis, 1985)
Spielberg redde Zemeckis’ tiener-tijdreis-komedie met een vergelijkbare memo. Studiohoofd Sid Sheinberg deed een aantal suggesties voor veranderingen in het verhaal, waarin tiener Marty McFly terug in de tijd wordt gestuurd om zijn ouders aan elkaar te koppelen. Spielberg bedankte hem vervolgens voor zijn ‘geweldige grap’, en Sheinberg hield zich verder koest.

Super 8 (J.J. Abrams, 2011)
In de jaren tachtig waren de piepjonge filmmakers J.J. Abrams en Matt Reeves als stagiairs bij Spielbergs productiemaatschappij verantwoordelijk voor het restaureren van de amateurfilms die hij als tiener had gemaakt. Dertig jaar later bracht Abrams met de avonturenfilm Super 8, waarin een groep tieners verwikkeld raakt in raadselachtige gebeurtenissen, een onomwonden hommage aan zijn leermeester. Inclusief een treincrash die knipoogt naar het allereerste filmpje dat Spielberg ooit maakte.