Focus: Queer Film Festival Utrecht overal in de stad

Peter von Kant

Vaak spelen filmfestivals zich op één locatie af, maar het Queer Film Festival Utrecht (QFFU) wil in de hele stad zichtbaar zijn. Van 19 t/m 28 augustus zijn ruim dertig korte en lange documentaires en fictiefilms te zien op allerlei Utrechtse locaties.

De tijd dat queer filmfestivals bijna stiekem werden gehouden in achterafzaaltjes is gelukkig voorbij. Natuurlijk: er is nog een wereld te winnen, maar de festivals treden steeds meer naar buiten. Waardoor ook het misverstand langzaam verdwijnt dat hun films alleen voor de lgbtiqa+ gemeenschap interessant zouden zijn. Goede films zijn voor iedereen interessant. Om dat te benadrukken speelt het Queer Film Festival Utrecht zich niet alleen af in bioscopen, maar ook op straat en in cafés, musea en buurthuizen; in de binnenstad en daarbuiten. Het programma bestaat uit films die, in de woorden van festivalprogrammeur Max de Valck, ‘een interessant en kleurrijk perspectief op identiteit, seksualiteit en gender’ geven. In totaal zijn ruim dertig films te zien, van documentaire tot fictie, met speciale aandacht voor animatie, horror en Nederlandse kortfilms.

Het Queer Film Festival Utrecht opent 19 augustus met de klassieker The Rocky Horror Picture Show (Jim Sharman, 1975). Die film is uitverkocht, maar voor de afterparty zijn nog tickets verkrijgbaar. In de dagen erna zijn op allerlei plekken in de stad films te zien. Een kleine greep uit het programma. Peter von Kant is François Ozons bewerking van Fassbinders Die bitteren Tränen der Petra von Kant (1972). Wildhood, van de Canadese regisseur Bretten Hannam, vertelt een coming-of-age verhaal over een tiener in een gewelddadig milieu.

Kapana (Philippe Talavera) is de eerste mainstream queerfilm uit Namibië. De film voert in het land, waar homoseksualiteit strafbaar is, twee mannen op die hun liefde voor elkaar verborgen moeten houden. De film won eerder dit jaar de Hivos Free to Be Me Award, een prijs voor films die de queer gemeenschap zichtbaar maken in landen waarin acceptatie van genderdiversiteit nog ver te zoeken is. In het Finse Girls Girls Girls (Alli Haapasalo) ontdekken drie vriendinnen tot hun schrik dat ze verliefde gevoelens voor elkaar voelen.

Het Amerikaanse Death and Bowling (Lyle Kash) bekritiseert via een verhaal over een opbloeiende relatie van twee trans mannen de clichés en stereotiepen over trans personen. Dat de meeste rollen gespeeld worden door trans acteurs zou niet vermeld hoeven worden als dat in de filmwereld gewoon zou zijn, maar dat is het (nog) niet. De Noorse documentaire Hello World (Kenneth Elvebakk) volgt drie jaar lang vier queer tieners op school. Hoe veilig is de schoolomgeving? En, ook niet onbelangrijk, hoe vind je een date voor het eindexamenfeest als je de enige openlijke queer leerling bent?

I Love Hooligans

In het programma Queer Villa: Dutch Docs zijn zes korte Nederlandse documentaires te zien die verhalen vertellen over queer personen: Breaking Borders (Barbara Vollebregt en Fatima Warsame), Hokjes (Dewi van Breukelen en Anne Karman), Reclaiming My Queerness (Eva Krol), I Love Hooligans (Jan Dirk Bouw), Boja la superficie (Tomas Ponsteen) en Queer in the Zone (Beau Geraeds en Mirosława van der Boom). De makers zijn bij de vertoningen aanwezig.

Naast reguliere filmvertoningen zijn er veel speciale activiteiten op het festival. Zo presenteert het Centraal Museum een avondvullend programma met een filmprojectie in de tuin en rondleidingen door het museum over seksualiteit in de kunst. Bijzonder is ook een filmvertoning op de buitenmuren van het Rietveld Schröderhuis, waar bezoekers bovendien een rondleiding door het huis kunnen boeken. De Bibliotheek Neude biedt in samenwerking met Kaboom Animation Festival een speciale avond over queer animatie met gasten en vertoningen. Bij De Nijverheid is het griezelen geblazen met queer horrorfilms en performances op het cultuurterras. En in de hal van het Centraal Station ten slotte, kun je met koptelefoons op zitzakken en bankjes naar een film kijken.

Alleen wie tussen 19 en 28 augustus in Utrecht onder een steen ligt, kan het Queer Film Festival Utrecht ontgaan.


Queer Film Festival Utrecht | 19 t/m 28 augustus 2022 | diverse locaties in Utrecht