Focus: Zaans Anatolië Filmfestival 2023

Anatolië in Zaandam

About Dry Grasses

Filmtheater de Fabriek in Zaandam ziet ruimte voor een nieuw filmfestival. In samenwerking met de Nederlands-­Turkse maatschappelijke vereniging DIDF presenteert het het Zaans Anatolië Filmfestival. Te zien zijn vier films met verhalen die zich afspelen in Turkije.

Hoe goed kennen we de Turkse cinema? Het Zaans Anatolië Filmfestival wil meer aandacht voor de Anatolische/Turkse cinema en voor internationale films die in Turkije spelen. Op de eerste editie van het festival doet het dat met vier films.

De openingfilm is de Belgisch/Nederlands/Turkse coproductie Beraber (Mete Gümürhan). In de jeugdfilm belandt een veertienjarige Turks-Rotterdamse jongen in Turkije als zijn vader Rotterdam inruilt voor het leven in een met muren afgesloten rijke buurt in Istanbul. Dat bevalt de jongen, een freerunner, slecht en hij breekt al snel uit de compound. ‘De film is weliswaar opgebouwd volgens een vertrouwd format, maar voelt geen moment als een cliché’, schreef Nicole Santé in Filmkrant #461. Na de vertoning is er een nagesprek met regisseur Gümürhan.

Aden (Baris Atay) volgt een stel dat vlucht voor oorlog en droomt van een nieuw leven. Dat lijkt aan te breken als ze in een boerderij door twee broers worden opgevangen, maar onder de oppervlakte broeit het. En in The Life of a Snowflake (Kazim Öz) vallen een Turkse jongen en een Koerdisch meisje voor elkaar. Hun verhouding is door de Turks-Koerdische spanningen gedoemd om als een sneeuwvlok te smelten. Zowel Atay als Öz zijn aanwezig voor nagesprekken.

De vierde en laatste film is een voorpremière van About Dry Grasses van Nuri Bilge Ceylan, Turkije’s beroemdste filmauteur. De film portretteert een nare kunstdocent op een school in een afgelegen plek in Anatolië. De man wacht op overplaatsing naar Istanbul, maar zijn hoop valt in duigen als hij in conflict komt met een leerling en het schoolbestuur. Merve Dizdar, die een lerares op de school speelt, won in Cannes de prijs voor beste actrice.


Zaans Anatolië Filmfestival | 18 en 19 november | De Fabriek, Zaandam