Focus: World Cinema Amsterdam 2023

Empathie met de wereld

Tótem

Zomersluiting? Niet bij World Cinema Amsterdam, waarvan de dertiende editie komende week in Amsterdam wordt gehouden. Naast de acht films tellende competitie is er een special over Iraanse vrouwen. Ook is er een door filmmaker Felix de Rooy samengesteld programma te zien.

‘Hoe verschillend de leefomstandigheden overal ter wereld ook zijn, en hoezeer culturen, gewoontes, normen en waarden ook van elkaar afwijken – overal ter wereld kent men blijdschap en verdriet, opwinding en verveling, voorspoed en tegenslag, rechtvaardigheid en ongelijkheid.’ Aldus de toelichting van World Cinema Amsterdam op de reden van dit festival.

Het maakt duidelijk dat het festival niet van navelstaren houdt, maar geïnteresseerd is in hoe mensen elders leven. De Mexicaanse openingsfilm Tótem (Lila Avilés), die deel uitmaakt van de competitie, illustreert waar het festival voor staat: empathie.

Het drama kijkt door de ogen van een zevenjarig meisje naar een familiefeest voor haar vader. Langzaam komt ze erachter dat het een afscheidsbijeenkomst is, omdat haar vader ernstig ziek is. Het subtiele drama won een handvol prijzen, waaronder op het filmfestival van Berlijn. Avilés is bij de vertoning aanwezig.

Van een totaal andere orde is de competitiefilm Sira (Apolline Traoré). In het in Burkina Faso spelende drama wordt een nomadenfamilie overvallen door islamitische terroristen. De mannen worden doodgeschoten, de vrouwen wacht een ander gruwelijk lot. Een achtergelaten verkrachte vrouw bedenkt een wraakplan. De film won op het filmfestival van Berlijn de publieksprijs in het Panorama-programma.

Naast de competitie is er het programma ‘Strong & Unwavering: Women of Iran’. Het telt vier films over de positie van vrouwen in Iran: Between Revolutions (Vlad Petri), Numb (Amir Toodehroosta), Seven Winters in Tehran (Steffi Niederzoll) en Shayda (Noora Niasari). Ook is Felix de Rooy filmmaker in focus. De kunstenaar, regisseur en curator, wiens beeldende werk nog tot 3 september in het Stedelijk Museum in Amsterdam is te zien, cureert voor World Cinema Amsterdam een filmprogramma dat thematisch aansluit op zijn werk.


World Cinema Amsterdam | 22 t/m 27 augustus | Rialto, Amsterdam