Focus: Natuur in de bioscoop

Wild Port of Europe

Omdat je nu eenmaal niet alle schitterende natuurplekken in de wereld kunt bezoeken, zijn er natuurfilms. De mooiste zijn te zien op het Wildlife Film Festival Rotterdam. Naast films zijn er gesprekken met de makers.

De Rotterdamse haven en die in Moerdijk zijn niet de eerste plekken waar je aan denkt bij het woord natuur. Dat is dan buiten de veerkracht en dynamiek van de natuur gerekend, blijkt uit Wild Port of Europe, de openingsfilm van het Wildlife Film Festival Rotterdam. De documentaire van Willem Berents en Melanie Kutzke toont de flora en fauna in het gebied.

Wonderbaarlijk hoe in deze industriële omgeving zeehonden, bunzingen, kleine mantelmeeuwen, egels, patrijzen, rugstreeppadden en tapuiten – om een aantal dieren te noemen – zich niet alleen handhaven, maar er zelfs floreren. Ook groeien er zeldzame orchideeën op onverwachte plekken.

Mooi, maar de film, die vanaf 20 oktober ook in de bioscoop is te zien, zal zeker ook de discussie oproepen of hij niet een te idyllisch beeld schetst van de natuur in deze havengebieden. Is er sprake van greenwashing van de industrie? Absoluut niet, merkte Berents op in een artikel in NRC: ‘Juist in havens worden de grote slagen in de vergroening van de toekomst gemaakt.’

Naast Wild Port of Europe zijn op het festival bijna vijftig lange en korte natuurfilms te zien uit alle delen van de wereld. Wie weinig tijd heeft, moet in elk geval Wolf, Ode to Nature en Deep in the Heart gaan zien, volgens het festival de drie beste films van deze editie. Wolf volgt een wolvenjong dat zich vanuit Polen en Duitsland in Nederland vestigt. In de discussie over de wolf in Nederland neemt de film het op voor dit dier. Regisseur Cees van Kempen gaat na vertoning van de film op 7 oktober uitvoerig in op de film.

Ode to Nature is een visuele reis door de natuur in Duitsland. De film voert langs bergen en Alpenweiden in het zuiden naar de kusten van de Noordzee en de Baltische Zee in het noorden. De hoopvolle boodschap is dat het nog niet te laat is om een natuurcatastrofe te voorkomen. Filmmaker Jan Haft legt na vertoning op 9 oktober uit hoe hij dit ziet.

Deep in the Heart toont de unieke natuur in Texas. Te zien zijn bijzondere landschappen en dieren die nergens anders op de wereld voorkomen. Filmmaker Ben Masters neemt de kijker mee vanuit het perspectief van dieren als de blinde meerval en de bergleeuw.


Wildlife Film Festival Rotterdam | 4 t/m 9 oktober | Cinerama in Rotterdam | 5 t/m 30 oktober online