Focus: Wereldcinema in Gorinchem

The Gravedigger’s Wife

Het International Film Festival Gorinchem (IFFG) is met vijf jaar een van de jongste Nederlandse filmfestivals. Het festival viert de vitaliteit van de cinema met dertig films uit alle delen van de wereld.

Kunnen films de samenleving positief beïnvloeden? Het IFFG is overtuigd van wel. Het festival meent dat ‘film, en specifiek wereldcinema, bijdraagt aan de versterking van de sociale verbondenheid, een respectvolle samenleving en aantrekkelijkheid van onze leefomgeving’. Het festival doet dat met films ‘die je raken en verrassen met boeiende verhalen, mooie beelden, unieke plekken en interessante personages’.

Op basis van deze omschrijving selecteerde het festival dertig films. Naast de films zijn er verdiepende nagesprekken en Q&A’s en is er livemuziek.

Een kleine greep uit het filmprogramma. In het Mexicaanse Estacion catorce (Diana Cardozo) kijken we door de ogen van een zevenjarig jochie naar de rauwe, vaak gewelddadige Mexicaanse werkelijkheid. In Lingui, the Sacred Bonds van de Tsjaads-Franse regisseur Mahamat-Saleh Haroun, die we kennen van de uitstekende films Un homme qui crie en Une saison en France, worstelt een moeder met haar religieuze geweten als haar vijftienjarige dochter abortus wil laten plegen. De film dong mee naar de Gouden Palm in Cannes. Ook niet onbekend is regisseur Nabil Ayouch, wiens Much Loved, een film over prostitutie in Casablanca, zeven jaar geleden tot doodsbedreigingen leidde. In Casablanca Beats stuit een rapper die in een wijkcentrum in Casablanca een groepje tieners leert rappen op weerstand in de conservatieve gemeenschap.

De slotfilm van het festival is de Nederlandse première van het Somalische drama The Gravedigger’s Wife. De Fins-Somalische regisseur Khadar Ayderus Ahmed voert in Djibouti een gelukkig stel op, dat voor een immens probleem staat als de vrouw een operatie moet ondergaan. Hoe aan geld te komen?


International Film Festival Gorinchem | 13 t/m 17 april | Diverse locaties in Gorinchem + online