Focus: Voorbij de individualiteit

Freedom Fields

Misschien is festival een te groot woord voor de vertoning van vier films, maar het is dan ook pas de eerste editie van het Communities Film Festival, dat van 12 t/m 15 juni wordt gehouden in theater de Meervaart en Studio/K in Amsterdam. Het festival richt zich op nieuwe, zinvolle manieren van samenleven.

‘Het lijkt erop dat steeds meer mensen zich afkeren van de gevestigde machtsstructuren en maatschappelijke indelingen.’ Aldus Communities Film Festival-directeur Eddy Appels, die we ook kennen van Cineblend, het documentairefestival dat zich richt op culturele en etnische gemeenschappen. Het Communities Film Festival ligt er dicht tegenaan, want ook daarin draait het niet om individuen maar om mensen met een gezamenlijk streven. Concreet: de zoektocht naar ‘kleinere en meer overzichtelijke samenlevingsvormen tegenover de als anoniem ervaren grootstedelijke samenlevingen’.

Tegen deze achtergrond vertoont het festival vier films over (groepen) mensen die de gevestigde orde niet voor zoete koek slikken. De documentaire Freedom Fields (Naziha Arebi, 2018) volgt vijf jaar lang een team vrouwenvoetballers in het door oorlog en fundamentalisme verscheurde Libië. De documentaire The Biggest Little Farm (John Chester, 2018) portretteert een stel dat een duurzaam boerenbedrijf opzet. De documentaire Wonen op de Wallen (Eveline van Dijck, 2011) gaat over de bewoners van de Wallen, die twintig jaar geleden de verloedering beu waren en een bewonersorganisatie oprichtten. Na afloop een gesprek over het nut van bewonersinitiatieven. De documentaire Casa Minahassa (Firoez Azarhoosh, 2018) gaat over de opvang van statushouders in de Indische Buurt in Amsterdam. Na afloop een paneldiscussie over de opvang van asielzoekers in stadswijken.


studio-k.nu | meervaart.nl