Focus: Verbeeldingsrijke films in Club Imagine

Superposition

Op het Imagine Film Festival Amsterdam is het nog wachten tot het najaar, maar komend weekend kunnen we als voorproefje naar de zomereditie van Club Imagine, met twee klassiekers en zes recente titels uit de wondere wereld van de fantastische film.

Naked Lunch van William Burroughs werd een onverfilmbaar boek genoemd, maar David Cronenberg waagde zich tweeëndertig jaar geleden toch aan de cultroman uit 1959. Het resultaat is een film die waarschijnlijk het beste in gedrogeerde toestand valt te genieten.

Een ongediertebestrijder en schrijver vermoordt in opdracht van een reuzentor zijn vrouw, die een spion was voor een duistere organisatie in Tanger. Zij had de opdracht om hem te vermoorden, maar hij was haar voor. De schrijver brengt verslag uit aan insecten die vermomd zijn als typemachines. Als hij naar Tanger wordt gestuurd om te infiltreren in de duistere organisatie ontdekt hij een groot drugscomplot. Ook schrijft hij onbewust het boek Naked Lunch.

Klinkt verwarrend en dat is het ook, maar wat zou de filmwereld moeten zonder surrealistische films? Het zou er in elk geval saaier op worden.

Naast Naked Lunch is op Club Imagine de klassieker Ghost Dog: The Way of The Samurai van Jim Jarmusch uit 1999 te zien, die volgende maand ook landelijk opnieuw wordt uitgebracht. Daarin speelt Forest Whitaker een huurmoordenaar met een aan de samoerai ontleende moraal, die het er niet bij laat zitten als zijn ‘werkgevers’ – Italiaans-Amerikaanse gangsters – van hem af willen. De botsing tussen de ascetische huurmoordenaar en de maffiosi leidt tot droogkomische situaties.

Naast de twee klassiekers vertoont Club Imagine zes recente films. In het Australische Talk to Me (Danny & Michael Philippou, 2022) roept een groepje tieners geesten op. Niet slim, want al snel vechten ze voor hun leven tegen de opgeroepen bovennatuurlijke krachten. Ook niet slim in een horrorfilm is het verruilen van een leven in de stad voor dat in een bos. Daar komt ook het gezin in het Deense Superposition (Karoline Lynbye, 2023) achter als ze in een bos een zelfvoorzienend bestaan willen opbouwen. De aanvankelijk idyllische situatie ontspoort als ze merken dat ze er niet alleen zijn.

Om de verrassing niet te verpesten moet je over het Amerikaanse Soft & Quiet (Beth de Araújo, 2022) zo weinig mogelijk weten voordat je de film gaat zien, stelt Club Imagine: ‘Kom erbij, geblinddoekt, ga lekker zitten, en bereid je voor op een opwindende tocht door de ultieme Amerikaanse nachtmerrie, waarbij je geleidelijk wegzakt in een delicate maar opwindende ononderbroken single take.’ Kleine tip van de sluier: ‘Soft & Quiet sleurt je mee naar de kern van pure angst binnen de tragiek van de huidige stand van zaken in de USA.’

In de Amerikaanse bovennatuurlijke horror From Black (Thomas Marchese, 2023) worstelt een ex-verslaafde moeder met een enorm schuldgevoel, omdat haar enige zoon verdween toen zij high was. Nu krijgt ze een kans om erachter te komen wat er precies gebeurde op die noodlottige dag. Maar wil ze de hoge prijs voor die kennis betalen?

In het Finse Sisu (Jalmari Helander, 2022) neemt een oudere, eenzame goudzoeker het aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op tegen een groep nazi’s die zijn goud willen stelen. Dat de man als ex-commando een eenmans moordmachine is, valt de nazi’s rauw op hun dak.

Het Spaanse Unicorn Wars (Alberto Vázquez, 2022) ten slotte voert een groep teddyberen op, die in een bootcamp door haatdragende predikers tot moordlustige monsters worden gesmeed. Het leidt tot gruwelijke slachtingen als zij gehersenspoeld het bos in worden gestuurd om vredelievende eenhoorns aan te vallen. De boodschap kan niemand ontgaan: loop niet in de valkuil van kwaadaardige predikers en leiders!


Club Imagine | 23 t/m 25 juni | Lab111, Amsterdam