Focus: Uit kasten en kluizen

Verzamelwoede

Verzamelaar Adriaan Bijl. Foto: Filmhuis Den Haag

Terwijl de gedigitaliseerde filmwereld nadenkt over de mogelijkheden en gevaren van AI voor de cinema, ratelt thuis bij menige verzamelaar van celluloidfilms de projector. Filmhuis Den Haag presenteert onder de titel Uit kasten en kluizen drie avonden met filmverzamelaars

Filmjournalist Barend de Voogd schreef in 2018 in opdracht van het Geoffrey Donaldson Instituut het boek Tot de laatste akte! Negentien particuliere filmverzamelaars in Nederland. Het boek geeft inzicht in de verborgen wereld van verzamelaars van celluloidfilms. Verborgen, omdat de meeste verzamelaars van celluloidfilms hun verzameling – uiteenlopend van oude en moderne klassiekers tot filmjournaals, documentaires, animatie, enzovoorts – in stilte koesteren. Al hebben vele van hen in hun huis een filmzaaltje gebouwd, zodat zij hun films aan vrienden en bekenden kunnen laten zien.

Barend de Voogd en Filmhuis Den Haag zijn erin geslaagd om op drie avonden verzamelaars over hun passie te laten praten. Zij vertellen over hun liefde voor celluloid, over hoe zij aan hun films komen, wat hen drijft en wat hun passie kost.

Als eerste praat 14 februari het stel Jenny en René van Vugt over de wonderlijke wereld van filmverzamelaars. Zelf zochten zij jarenlang naar een complete print van Sergio Leones Once Upon a Time in the West. Uit hun verzameling vertonen zij korte films.

Op 21 februari is Emmy Rosbeek te gast, wier inmiddels overleden man Ronald meer dan tweehonderd 35mm films verzamelde. Rosbeek praat over de passie van haar man, die als filmtechnicus en onderhoudsmonteur de bioscoopwereld op zijn duimpje kende. Ook vertoont zij films uit haar verzameling.

De driedelige reeks besluit 28 februari met de Haagse verzamelaar Adriaan Bijl en Kevin Brouwer uit Leeuwarden. Bijl vertelt over zijn passie voor Panavision, Brouwer over zijn eeuwigdurende liefde voor de Ernemann VIII-projector, ook wel de tank onder de 35mm projectoren genoemd. Ook zij illustreren hun filmliefde met de vertoning van films.


Uit kasten en kluizen | 14, 21 en 28 februari | Filmhuis Den Haag