Focus: Tapis rouge 2023

Florerende Franse cinema

Les indésirables

Tapis Rouge Frans Filmfestival is toe aan de vijfde editie. Te zien zijn twintig films, naast voorpremières films die verder niet in Nederland te zien zijn.

Vorig jaar bezochten 152 miljoen Fransen de bioscoop, wat neerkomt op 2,5 bezoeken per inwoner. Dat is bijna twee keer zoveel als in Nederland. Ook qua filmproductie is Frankrijk onovertroffen in Europa. Vorig jaar werden er 287 films gemaakt. Zeker: niet allemaal meesterwerken, maar wel veel interessante films.

Ruim twintig zijn er te zien op Tapis Rouge. Te veel om hier te noemen. Een paar eruit gelicht. Het festival opent met de voorpremière van Les indésirables van Ladj Ly, die we kennen van Les misérables, het banlieue-drama waarin na een politie-incident de vlam in de pan slaat. In Les indésirables botsen een locale activist en een burgemeester over de vraag hoe het leven in een achterstandswijk verbeterd kan worden.

Politiegeweld speelt ook een rol in Avant que les flammes ne s’éteignent (Mehdi Fikri), waarin een vrouw wil weten wat er precies gebeurde toen haar broer bij een politieoptreden omkwam. In haar zoektocht stuit ze op autoriteiten, maar ook op familieleden. Van een andere orde is Arrête avec tes mesonges (Olivier Peyon). Daarin keert een schrijver na 35 jaar voor een schnabbel terug naar zijn geboortestadje. Het roept veel herinneringen op, vooral aan zijn eerste liefde in een homovijandige omgeving.

In het in de Libanese bergen in 1958 spelende La nuit du verre d’eau (Carlos Chahine) opent een Fransman de ogen van een jonge Libanese moeder voor de patriarchale situatie waarin zij verkeert. In Rien à perdre (Delphine Deloget) verliest een moeder de voogdij over een kind als dit thuis gewond raakt als zij er niet is. Er volgt een harde strijd om de voogdij terug te krijgen. In Chien de la casse (Jean-Baptiste Durand) ten slotte staat de vriendschap van twee jeugdvrienden onder druk als een van hen een relatie krijgt met een vrouw.

Geen festival zonder een prijs: op Tapis Rouge wordt de beste literatuurverfilming bekroond met de Prix Tapis Rouge.

Het festival besluit 14 november met Le pot-au-feu van de Vietnamees-Franse regisseur Tran Anh Hung. Wie van de Franse gastronomie houdt – en wie doet dat niet? – moet de film niet overslaan, want hij is een uitstalkast van exquise gerechten. Het in 1885 spelende, op een roman geïnspireerde drama gaat over de verhouding van een chefkok op een kasteel (Juliette Binoche) en de kasteelheer (Benoît Magimel). De twee respecteren elkaar in hun passie voor voedsel. Er wordt niet veel gesproken in Le pot-au-feu, want voedsel is hier het middel om gevoelens te uiten. Na afloop van de film praat de in Nederland wonende Franse chefkok Alain Caron over eetfilms en de relatie tussen lekker eten en liefde.


Tapis rouge | 9 t/m 14 november | De FilmHallen, Amsterdam | Een selectie is te zien in Filmhuis Den Haag