Focus: Stripverfilmingen in Haarlem

Bob Spit: We Do Not Like People

Stripliefhebbers kijken er jaarlijks naar uit: Stripdagen Haarlem. Het festival viert al sinds 1992 op meerdere plekken in Haarlem de stripcultuur. De Filmschuur doet mee met vertoningen van drie stripverfilmingen: het Japanse Belle (2021), het Amerikaanse The Lord of the Rings (1978) en het Braziliaanse Bob Spit – We Do Not Like People (2021).

‘In de animatiefilm Belle komen drie thema’s samen die Mamoru Hosoda al decennia bezighouden: het internet, de menselijkheid van het beest – en walvissen. Met als overkoepelend idee dat uiterlijk maar weinig zegt over innerlijk.’ Aldus Kees Driessen over Belle in de Filmkrant #446.

Wie Belle zegt, denkt aan het Disney-sprookje Belle en het beest, maar de Japanse animatieregisseur Mamoru Hosoda geeft er een volstrekt nieuwe interpretatie van. De film speelt zich af in het heden in de Japanse stad Kochi. Een zeventienjarige tiener rouwt al jaren om het verlies van haar moeder. Een nieuwe wereld opent zich als ze via een app in het virtuele universum van U belandt. Het muizige meisje groeit online uit tot de wereldster Belle, maar bijna niemand kent haar ware identiteit.

Van een andere orde is de animatieverfilming van Tolkiens The Lord of the Rings (Ralph Bakshi, 1978). De film, die wordt ingeleid, is gemaakt met behulp van roto­scopie, de veertig jaar geleden nog revolutionaire techniek om live-action beelden om te zetten naar animatiebeelden. The Lord of the Rings behandelt niet de hele trilogie, maar de eerste twee boeken. Voor de kenners: hij eindigt bij het gevecht op het kasteel van Helm’s Deep.

Van weer een andere orde is de stop-motion Bob Spit – We Do Not Like People. In de verfilming van een bizarre strip van de Braziliaanse striptekenaar Cesar Cabral, ook de regisseur van de film, wordt een punkrocker achterna gezeten door gemuteerde mini-Elton Johns. De punkrocker laat het er niet bij zitten en gaat verhaal halen bij de tekenaar van de strip. Het leidt tot maffe, hilarische situaties in een mengeling van roadmovie, documentaire en comedy, die wordt ingeleid door Tonio van Vugt, de directeur van Stripdagen Haarlem.


Stripdagen Haarlem | 3 t/m 12 juni | Diverse locaties, Haarlem