Focus: Shift Film Festival

Phase

Het Shift Film Festival in Heerlen is een publieksfestival, maar richt zich ook op filmmakers. Op de achtste editie zijn er competities voor internationale en Limburgse kortfilms en is er een special van Oekraïense kortfilms. Voor de professionals zijn er script- en regieworkshops met als coach Valerie Bisscheroux (Anne+).

Shift Film Festival draagt graag uit dat het er zowel voor filmmakers als ‘gewone’ filmliefhebbers is, want het onderscheidt zich daarmee van de meeste andere festivals. In de woorden van de organisatoren: “Shift Film Festival biedt iedere doelgroep een echte festivalbeleving.” De grootse doelgroep is een nieuwsgierig filmpubliek dat interessante (kort)films wil zien.

Shiny New World

Zoals in de twaalf films tellende internationale competitie van kortfilms uit de hele wereld (maar toch vooral Europa): uit Frankrijk Broken Record (Marie Seurin & Mathilde Cadro), uit Griekenland Canary (Chrysoula Korovesi en Marios Gampierakis), uit Ierland Cleaner (Edwin Mullane), uit Canada Fanmi (Sandrine Brodeur-Desrosiers en Carmine Pierre-Dufour), uit Turkijke In the Woods (Ilgın Saçanin), uit Oekraïne Phase (Mykola Zaseev), uit Engeland Prosopagnosia (Steven Fraser), uit Duitsland Return (Ghiath Al Mhitawi) en uit Nederland Shiny New World (Jan van Gorkum).

De competie van Limburgse kortfilms telt vier films: Dick (Kiki Henger), Funkele (Nicole Jachmann), Shut (Niels Bourgogne) en Undergrowth (Tim Ewalts).

Drie niet-Limburgse maar wel Nederlandse films zijn te zien in een Shift Special, namelijk All That Could Be (Sam van Soest), Wine (Anna Demianenko) en The Pamphlet (Justin Heyl)

De special Ukrainian Focus bevat zes korte films: Forest Song (Andrey Naumenko), Dad’s Sneakers (Olha Zhurba), Krovyanka (Arkasha Nepytaliuk), The Prince and the Mystery of the Charmed Frog (Nataliya Skryabina), Mia Donna (Pavlo Ostrikov) en Not Today (Khrystyna Syvolap).

Voor professionals zijn er een script- en een regieworkshop, die beide worden gegeven door Valerie Bisscheroux, de regisseur van de serie Anne+ (2018-2020) en de gelijknamige speelfilm (2021).

Een nieuw initiatief is Director’s Village, een residentie-programma voor ‘Europese regisseurs van de toekomst’. Jaarlijks worden acht Europese filmtalenten uitgenodigd om een kortfilm-idee uit te werken. Deze talenten presenteren op het festival hun filmproject aan het publiek op de Director’s Village-dag.


Shift Film Festival | 14 – 18 september | Royal Theater en Filmhuis de Spiegel, Heerlen