Focus: Raising the Bar

Naar de kroeg!

Cocktail

Lab111 is tot 21 juli gesloten voor een grondige verbouwing van de keuken, de derde filmzaal en Bar Strangelove. De bar krijgt meer ruimte en drie nieuwe biertaps voor speciale bieren. Passend dus dat het filmtheater onder de titel Raising the Bar heropent met elf films waarin cafés, pubs en bars een grote rol spelen.

Cafés komen vaak voor in films. Er worden romantische afspraakjes gemaakt, duistere deals beklonken, geruzied, relaties beëindigd en soms wordt er gevochten. De programmeurs van Lab111 zullen dan ook moeiteloos een programma hebben kunnen samenstellen met films waarin het glas wordt geheven.

In dat licht is wel grappig dat het programma opent met A Clockwork Orange (Stanley Kubrick,1971), want in de bar in deze film – de Korova Milkbar – wordt geen alcohol geschonken. De bizarre bar, waarin een stel ontspoorde vrienden plannen beramen voor gruweldaden, heeft geen alcoholvergunning. Er wordt melk geschonken waarin hallucinante drugs zijn opgelost.

Geen gezellige plek, deze melkbar, en dat geldt ook voor de Slaughtered Lamb Pub in An American Werewolf in London (John Landis, 1981). Als twee vrienden er naar binnen lopen, worden ze van alle kanten zwijgend aangestaard. Begrijpelijk dat ze de pub snel weer verlaten, maar ook dat pakt niet goed uit, zoals de filmtitel al verraadt.

Een echte kroegfilm is Barfly (Barbet Schroeder, 1987), waarin Mickey Rourke en Faye Dunaway geweldig op dreef zijn als een stel bij wie het leven wegzakt in een moeras van alcohol. Semi-autobiografisch gebaseerd op het leven van Charles Bukowski, de macho chroniqueur van het leven in de goot als zwart-romantisch heldendom.

Minder zuipschuiterig gaat het toe in Rick’s Café in Casablanca (Michael Curtiz, 1942). In het café wordt het spannend als Ingrid Bergmans personage Ilsa Humphrey Bogarts personage Rick onder schot houdt, omdat hij de reisdocumenten niet wil geven die zij nodig heeft om Marokko te kunnen verlaten. Natuurlijk haalt ze de trekker niet over, want ze is verliefd op hem.

In Cocktail (Roger Donaldson, 1988) vallen vrouwen bij bosjes voor het personage van Tom Cruise omdat hij als barman swingend cocktails kan mixen. Drie keer raden of hij uiteindelijk voor een populair ‘versierleven’ kiest of voor ‘echte liefde’.

In Coyote Ugly (David McNally, 1998) belandt een ambitieuze maar onzekere songwriter in New York, waar ze als barkeepster de kost verdient in de pub Coyote Ugly. Dankzij haar doorgewinterde collega’s, die stevig in hun schoenen staan, leert ze op eigen kracht te vertrouwen in dit verhaal over female empowerment.

In From Dusk Till Dawn (Robert Rodriguez, 1996) belanden door Quentin Tarantino en George Clooney gespeelde gewelddadige broers in een ranzige bar in Mexico. Na een paar drankjes zien ze overal bloeddorstige vampiers en is zomaar het café uitlopen geen optie meer.

Nostalgisch is het Parijse café in Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (Jean-Pierre Jeunet, 2001), waarin Audrey Tautou’s personage werkt. Haar levensmissie om de cafébezoekers en andere mensen in haar omgeving een beetje geluk te bezorgen leidt tot een sprookjesachtige goedgevoelfilm.

In Shaun of the Dead (Edgar Wright, 2004) slijt het titelpersonage zijn dagen in een café, omdat zijn vriendin hem heeft gedumpt en uit schuldgevoel dat hij zijn moeder niet genoeg aandacht geeft. Als de doden uit hun graven opstaan, bewijst hij zich als een ware held en redt hij zijn (ex)vriendin en moeder van de ondergang.

In The Banshees of Inisherin (Martin McDonagh, 2022) ontmoeten twee vrienden op het Ierse platteland elkaar al vele jaren dagelijks in een kroeg als één van beiden plotseling de vriendschap opzegt. Dat de ander het er niet bij laat zitten, leidt tot bizarre verwikkelingen.

The Birdcage (Mike Nichols,1996) tenslotte speelt zich af in een drag-club, die gerund wordt door een homostel. Als de zoon van één van de twee gaat trouwen met de dochter van aartsconservatieve ouders doet het homostel zich voor als heterostel. Bijna dertig jaar geleden vond men een man die zich als vrouw verkleedt superleuk, want The Birdcage was een box office hit. Andere tijden.


Raising the Bar | 21 juli t/m 9 augustus | Lab111, Amsterdam