Focus: Niets geleerd van La haine

La haine

Q-Factory in Amsterdam is een repetitieruimte en podium voor bands. Minder bekend is dat er ook films met live begeleiding worden vertoond. Zoals 8 november de klassieker La haine met een live soundtrack van de Britse band Asian Dub Foundation.

La haine was in 1995 een profetische film. Tien jaar voordat de frustratie en woede van jongeren in de Franse banlieues explodeerden in straatrellen, plunderingen en geweld, toonde acteur en filmmaker Matthieu Kassovitz in deze film het angstaanjagende gerommel in de vulkaan. La haine ontstond uit woede over het doodschieten door een agent op een Parijs’ politiebureau (!) van een zeventienjarige Arabische jongen, en volgt een joodse, Arabische en zwarte jongen, allen twintigers, die als tikkende tijdbommen door Parijs trekken. De vraag is niet óf maar wanneer zij zullen ontploffen. De film maakte in 1995 een verpletterende indruk, omdat hij rauw en zonder omhaal de enorme kloof tussen kansloze jongeren en de gevestigde orde toonde. La haine was een van die zeldzame films die het brengen tot talkshows, discussieprogramma’s en opiniepagina’s. Wat niet wil zeggen dat er lessen uit werden getrokken, want tien jaar later stonden de banlieues in brand.

Dat La haine nog steeds actueel is, zegt alles over het gebrek aan vooruitgang in de banlieues in de afgelopen twee decennia, merkte Kassovitz twee jaar geleden op in een interview in de Filmkrant. “Als politici hun werk hadden gedaan in de tussentijd, dan zou iedereen La haine vergeten zijn. Dan zou men zeggen: ‘Ja, prima film, maar gedateerd.’ Maar niemand is die film vergeten.”

Ook Q-Factory niet. Het vertoont La haine met een door Asian Dub Foundation uitgevoerde soundtrack, die een mengeling is van rapcore, dub, dancehall en ragga. Met deze soundtrack maakt de band al jaren veel indruk. Voor het eerst zeven jaar geleden in Tottenham in Londen, waar toen een zeer gespannen sfeer heerste, omdat enige tijd eerder hevige rellen waren uitgebroken, na het neerschieten door de politie van een jongen in deze wijk.


q-factory-amsterdam.nl