Focus: De natuur vanuit een bioscoopstoel

Birth of a Pride

Er is nog steeds natuur, dus bestaat ook het Wildlife Film Festival nog. Het festival beleeft dit jaar van 30 oktober t/m 3 november in Cinerama in Rotterdam zijn eerste lustrum. Te zien zijn bijna vijftig films over de schoonheid en de bedreigingen van de natuur.

Er valt veel treurigs over de vernietiging van de natuur te vertellen, maar er zijn ook nog steeds wonderschone plekken op aarde. Zoals de Galapagos-eilandengroep in de Stille Oceaan, waar Charles Darwin de basis legde voor zijn evolutietheorie. Om een indruk te krijgen van de pracht van deze eilanden hoeven we er anders dan Darwin niet naar toe, maar kunnen we dat zien in de openingsfilm Galapagos: Hope for the Future op het Wildlife Film Festival. Documentairemaker Evert van den Bos laat de kijker met albatrossen over landschappen vliegen, met hamerhaaien door azuurblauw water zwemmen en met grote schildpadden over land wandelen. Maar de film toont ook gepassioneerde wetenschappers die het ecosysteem op de eilandengroep weerbaar proberen te maken tegen de klimaatverandering.

In de dagen na de openingsfilm vertoont het festival bijna vijftig films. Wie het lastig kiezen vindt, kan zich laten leiden door negen themaprogramma’s. In de serie ‘Dynasties’ belicht David Attenborough bedreigde diersoorten. ‘Best of the Fest’ bevat vier internationaal bekroonde films, waaronder Birth of a Pride, over zes leeuwenwelpen in Botswana. ‘Yellowstone’ toont met twee lange documentaires de pracht van het Amerikaanse natuurpark. ‘Best of Shorts’ spreekt voor zich, evenals ‘Europe’, ‘Africa’ en ‘Mountains’. Het programma ‘Countries’ bevat films uit drie continenten: Chile – A Wild Journey (ruige natuur in Chili), Wild Austria: Created by Water (de invloed van ijs en water op het Oostenrijkse landschap), en My Congo (een reis door de Democratische Republiek Congo). ‘Impact’ bevat twee films die oproepen tot actie: Tigerland neemt het op voor de tijger en Sharkwater Extinction wil de illegale haaienvinnenindustrie uitbannen.


wffr.nl