Focus: MyMetaStories 2023

Luxembourg, Luxembourg

Je moet er even een account voor aanmaken, maar als je dat doet kun je tot 29 oktober gratis twaalf Europese korte films zien op de eerste editie van het online en metaverse filmfestival MyMetaStories. Achter het festival schuilt de Franse filmpromotieclub UniFrance. Naast de gratis korte films kun je voor nog geen twee euro per film drie Europese speelfilms zien.

Films zien op digitale platforms is niets nieuws, maar MyMetaStories is het eerste festival waarin films zowel online kunnen worden bekeken als in de metaverse, namelijk op het Minecraft videogame platform (ruim 170 miljoen gebruikers).

UniFrance legt de samenwerking graag uit: “De metaverse is een ruimte waar content kan circuleren en gedeeld kan worden. Het is onderdeel van een grote verandering in de manier waarop cultuur geconsumeerd wordt, sinds het begin van de digitale revolutie. Hoe paradoxaal het ook lijkt, de twee culturele industrieën van videogames en filmmaken hebben veel complementaire facetten die het waard zijn om te onderzoeken. Toch is er tot op heden veel te weinig interactie en overlap tussen deze sectoren. Om de weelde van overlappende mogelijkheden te testen, heeft UniFrance besloten om in de virtuele wereld van videogames te stappen met als doel een nieuwe benadering van de filmervaring.”

Wie het duizelt van deze promopraat kan ook gewoon de films gaan zien, op de festivalsite óf in Minecraft. Onder de twaalf korte films zitten zowel animatie als live-action films. De films op een rijtje: het Duitse Backflip (Nikita Diakur), het Franse Chicken of the Dead (Julien David), het Spaanse Crocodile (Jorge Yudice), het Deense Cowboy Kevin (Anna Lund Konnerup), het Oostenrijks/Duitse A Guy Proposes to His Girlfriend on a Mountain (Bernhard Wenger), het Franse I Want Pluto to Be a Planet Again (Marie Amachoukeli & Vladimir Mavounia-Kouka), het Frans/Belgische Inglorious Liaisons (Chloé Alliez & Violette Delvoye), het Servisch/Sloveens/Slowaakse Money & Happiness (Ana Nedeljkovic & Nikola Majdak), het Franse Pollux (Michaël Dichter), het Deense Tales from the Multiverse (Magnus Igland Møller, Mette Tange & Peter Smith), het Estse Virago (Kerli Kirch Schneider) en het Belgische With Thelma (Raphaël Balboni & Ann Sirot). Inderdaad: uit de tweehonderd inzendingen is geen Nederlandse film geselecteerd.

Er is wel een Nederlands werk onder de zeven speelfilms die in het kader van MyMetaStories worden aangeboden: Pink Moon van Floor van der Meulen. In Nederland is de film echter niet via dit festival te zien, net als drie andere. Resteren drie speelfilms die hier wél te zien zijn: het Oekraïense Luxembourg, Luxembourg (Antonio Lukich), over twee zonen die in Luxemburg op zoek gaan naar hun vader die zij sinds hun kindertijd niet meer hebben gezien; het Franse The Gravity (Cédric Ido), waarin een mysterieuze kosmische kracht de zwaartekracht aantast met als gevolg chaos in een Parijse wijk; en Hard Shell, Soft Shell (Emma Benestan), waarin een vriendengroep een vriend die een huwelijksaanzoek afgewezen zag worden voor een depressieve ondergang behoedt.


MyMetaStories | 6 t/m 29 oktober, online | 13 t/m 16 oktober, Minecraft