Focus: Muziekfilmfestival
Gelukkig ook weer terug: het documentaire-muziekfilmfestival In-Edit. Fijn voor iedereen die zich wil verdiepen in muziekstromingen en muzikanten.
Het festival opent met Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan. De film van Julien Temple portretteert de voormalige frontman van de legendarische band The Pogues. Na vertoning van de openingsfilm in het Ketelhuis is er een online Q&A met Temple.
Het programma van In-Edit telt ruim vijftien films. Ze zijn van 16 t/m 20 juni te zien in Het Ketelhuis, FC Hyena en De Melkweg in Amsterdam. Daarna is een selectie van het programma te zien in ruim tien filmtheaters in het land. Een kleine greep uit het programma. A Tuba to Cuba (Danny Clinch & T.G. Herrington, 2019) volgt de leider van een New Orleanse jazzband in zijn zoektocht op Cuba naar de oorsprong van de New Orleans-jazz. Het opgewekte resultaat geeft inzicht in de geschiedenis van de Afro-Latino-Caribische jazz. American Rapstar (Justin Staple, 2020) portretteert de ontwikkeling in de Amerikaanse rapscene van tienerrappers die geen boodschap hebben aan platenmaatschappijen, maar via platforms als SoundCloud hun muziek naar het publiek brengen. Ze rebelleren tegen heilige huisjes, verdienen soms veel geld en gaan er soms aan onderdoor. De film eindigt met een opsomming van door geweld of drugs omgekomen tienerrappers.
Ozzy Osbourne is een van de levende legendes in de rockmuziek. Documentairemaker Greg Johnston portretteert in Biography: The 9 Lives of Ozzy Osbourne de man die net als een kat negen levens lijkt te hebben. Vanuit een jeugd in armoede in Birmingham, die hem in de gevangenis deed belanden, werkte hij zich omhoog als frontman van de heavymetalband Black Sabbath. Zijn worsteling met drugs en depressies brachten hem meermaals op het randje van de afgrond. In de film blikt de zeventigjarige Osbourne terug op zijn leven en werk.
Ook legendarisch is New Order, de band die na de dood van zanger Ian Curtis uit Joy Division voortkwam. De band bestaat nog steeds. New Order: Decades (Mike Christie, 2019) schetst de geschiedenis van de band en bevat opnames van een recent optreden. Nog meer nostalgie is te vinden in Jimmy Is Punk – The Story of Panic (Duco Donk, 2020), dat terugblikt op het korte bestaan van Panic, in 1977 één van de eerste Nederlandse punkbands. Met unieke beelden van een energiek optreden in 1978.
In-Edit, 16-20 juni, Amsterdam, en vervolgens in theaters in het land