Focus: mini-IFFR in Groningen

When the Waves Are Gone

Je kunt natuurlijk van Groningen naar Rotterdam reizen om er het IFFR te bezoeken, maar je kunt ook gewoon in Groningen blijven. Traditiegetrouw is er in Forum een omvangrijke satellieteditie van het festival met meer dan vijftig films, talkshows, Q&A’s met filmmakers en DJ’s en bands.

De satellieteditie van het IFFR in Groningen mag met recht een traditie worden genoemd, want het wordt voor de zesentwintigste keer gehouden. Wat met een beperkt aantal films begon, groeide in de loop der jaren uit tot een Gronings IFFR-minifestival. Dit jaar zijn er meer dan vijftig films te zien. Teveel om op te noemen. Een kleine greep, te beginnen met de zes ‘niet te missen films’ van Forum-programmeur Henk Klein Wassink, die zijn keuze ook toelicht.

1. The Whale (Darren Aronofsky)
“De nieuwe Darren Aronofsky, met weergaloze rol van Brandon Fraser als vader met ernstig overgewicht die probeert opnieuw contact te zoeken met zijn tienerdochter (Sadie Sink). Intens, aangrijpend en ontroerend.”
2. Blind Willow, Sleeping Woman (Pierre Földes)
“Huwelijksleed, een midlifecrisis en een Nietzsche citerende kikker in een heerlijk surrealistische animatiebewerking van Haruki Murakami’s verhalen.”
3. Cairo Conspiracy (Tarik Saleh)
“Energieke Egyptische politieke thriller vol spanning en intrige, waarin de geheime dienst het opneemt tegen de net gekozen groot-imam.”
4. Aftersun (Charlotte Wells)
“Een van de geheide festivalhoogtepunten, volgens velen nu al een van de mooiste films van het jaar. Een inmiddels met prijzen overladen, autobiografische debuutfilm over een jonge tiener en haar dertigjarige vader op vakantie in een Turkse badplaats. Oprecht, teder en hartverscheurend.”
5. EO (Jerzy Skolimovski)
“Poolse IFFR-veteraan Skolimovski, inmiddels ruim in de tachtig, verrast met een bizarre, fascinerende, experimentele roadmovie over een circusezel, een strenge maar vriendelijke kijk op de mensheid.”
6. When the Waves Are Gone (Laz Diaz)
“Relatief korte, meeslepende film noir van de Filipijnse meester van de lange film Lav Diaz. Misdaad en corruptie in het land van Duterte.”

VERS, de groep jonge programmeurs van Forum, beveelt deze drie films met een motivatie aan:
1. Goodbye Stranger (Aaron Rookus)
“Openingsfilm van het festival in Groningen! Het gaat Paul voor de wind. Hij is een succesvolle playlistsamensteller voor een streamingdienst en weet bijna zeker dat hij snel promotie zal maken. Maar dan gooit zijn baas roet in het eten. Zal millennial Paul kiezen voor een leven in het levendige Londen, of blijft hij in Amsterdam?”
2. Night Is Short, Walk On Girl (Yuasa Masaaki)
“Een jonge studente zet haar eerste stappen naar volwassenheid, terwijl een oenige ouderejaars moed verzamelt om haar voor zich te winnen. Maar om hun doel te bereiken, moeten ze op deze feestelijke avond eerst een escalatie van bizarre uitdagingen zien te overwinnen.”
3. Something You Said Last Night (Luis de Filippis)
“Renata, die schrijver wil worden, is onlangs ontslagen. Ze gaat een week op zomervakantie met haar uitbundige familie. In dit speelfilmdebuut verkent filmmaker Luis De Filippis millennial angst, trans identiteit en de nuances van familiedynamiek met een onverwachte warmte en tederheid.”

Tips in overvloed, maar de avontuurlijke bezoeker gaat natuurlijk zelf op onderzoek uit. Die ontdekt dan misschien de parel The Lady from Constantinople, een film uit het retrospectief van de Hongaarse filmmaker Judit Elek. Excuses, toch weer een tip!!!


IFFR in Groningen | 31 januari t/m 5 februari | Forum Groningen