Focus: Mensenrechtenfilms op tournee

  • Datum 16-01-2019
  • Auteur Jos van der Burg
  • Categorieēn Agenda
  • Deel dit artikel

When the War Comes

Vanaf deze maand tot en met mei vertoont Movies That Matter On Tour maandelijks in vijftien film­theaters een spraakmakende film over mensenrechten. De films kunnen ook online worden bekeken op Picl. De tour begint met Styx (Wolfgang Fischer, 2018). Daarin stuit een Duitse arts in haar zeilboot op de Atlantische Oceaan op een zinkende vissersboot met vluchtelingen. Wat volgt is een drama over een onmachtige arts, die symbool staat voor het westerse gebrek aan daadkracht bij het helpen van vluchtelingen.

In februari staat de documentaire Welcome to Sodom (Christian Krönes, 2018) op het programma. De film toont leven en werk van de meer dan zesduizend mannen, vrouwen en kinderen die in Ghana op een gigantische stortplaats van elektronisch afval werken. De vuilnisbelt, waar 250 duizend ton aan afgedankte elektronica uit westerse landen ligt, is een van de meest giftige plekken ter wereld. Het Westen de rijkdom, arme landen de troep, is de kortste samenvatting van de film.

Het Egyptische Yomeddine (Abu Bakr Shawky, 2018), in maart te zien, is een roadmovie over een voormalige leprapatiënt, die na de dood van zijn vrouw de leprakolonie verlaat en met een weesjongetje en een ezel op zoek gaat naar zijn familie. De film werd geselecteerd voor de Gouden Palm competitie in Cannes. Van een heel andere orde is de speelfilm Acusada (Gonzalo Tobal, 2018), die in april te zien is. Daarin wordt een jonge vrouw verdacht van moord op haar beste vriendin. Haar ouders doen hun best om haar onschuld te bewijzen, maar de vrouw brengt zelf een goede afloop van het proces in gevaar. De film draaide in de competitie op het festival van Venetië.

De reeks besluit in mei met de documentaire When the War Comes (Jan Gebert, 2018). De film portretteert een Slowaak die een paramilitaire beweging leidt, die zich uit angst voor migranten op een oorlog voorbereidt. Dat de beweging honderden tieners rekruteert en zich voorbereidt op oorlog lijkt de Slowaakse regering niet te interesseren.

moviesthatmatter.nl