Focus: Limburg Film Festival op televisie

Heilig boontje

Het Limburg Film Festival laat zich niet uit het veld slaan door de lockdown. De eerste lustrumeditie gaat door! In plaats van in bioscopen is het complete festivalprogramma vanaf vandaag tot en met zondag te zien op de Limburgse tv-zender L1. Te zien zijn documentaires en fictiefilms die inhoudelijk of via de maker een link met Limburg hebben.

Wie Limburgse filmcultuur zegt, zegt Hans Heijnen. De in 1957 in Sittard geboren documentairemaker heeft zeker niet alleen in de Limburgse cultuur gewortelde films op zijn naam staan, maar wel een paar geweldige Limburgse documentaires. Zoals het tragikomische, vaak hilarische Bokken en geiten (1998), over de rivaliteit van twee in hetzelfde dorp gevestigde fanfarekorpsen. Inderdaad: Bert Haanstra’s Fanfare, maar dan herzien als documentaire. Ook prachtig is Gouden Kalf-winnaar De waterwolf van Itteren (1996), over de negatieve en positieve invloed van de Maas op de inwoners van Zuid-Limburg. Soms is de rivier met overstromingen een ‘waterwolf’, maar ze is ook een historische bron van welvaart en schepper van unieke natuurgebieden. Van Heijnen is op de lustrumeditie van het festival zijn nieuwste film De Gert & Hermien Story te zien. De documentaire vertelt het verhaal achter de schermen van het in de jaren zestig en zeventig waanzinnig populaire duo Gert en Hermien Timmerman (grootste hit: ‘Alle duiven op de Dam’). Uit de film blijkt dat achter de succesvolle en idyllische buitenkant veel ellende schuil ging, vooral veroorzaakt door de naar buiten toe ideale family man Gert.

Limburger in hart en nieren is ook Henk van der Linden, de 95-jarige nestor van de Nederlandse jeugdfilm. In de documentaire Henk van der Linden, pionier van de kinderfilm schetst Olaf Koelewijn een portret van de man die in vijf decennia 43 (!) kinderfilms maakte, met als bekendste die over de stripfiguren Dik Trom en Sjors en Sjimmie.

Legendarisch is ook de in 2010 overleden Maastrichtenaar Jean Nelissen. Over de sportjournalist, die vooral faam genoot als verslaggever van de Tour de France, maakte Bregittha Nuyten de documentaire Jean Nelissen: de stem van het Nederlandse wielrennen.

Actueler is Here We Move, Here We Groove. De documentaire van Sergej Kreso volgt Robert Soko, die na zijn vlucht begin van de jaren negentig uit voormalig Joegoslavië onder de naam Balkan Beats succesvolle dansavonden in westerse steden als Berlijn organiseerde. Op zoek naar nieuwe inspiratie volgt de film hem naar zijn geboortegrond. Kreso, in de jaren negentig ook een vluchteling uit voormalig Joegoslavië, maakte eerder documentaires over migranten in Limburg en de omgang van Limburgse jongen met het mijnwerkersverleden dat ze alleen van horen zeggen kennen.

Naast genoemde vier lange documentaires zijn er vier korte documentaires, vier korte fictiefilms, vier amateurfilms en vier studentenfilms te zien. Daaronder Heilige boontjes, een korte film van Eva Nijsten over iets wat misschien alleen devote katholieken nog iets zegt: de Eerste Communie. Een achtjarige worstelt met de vraag of er echt iets in haar leven verandert als ze de heilige hostie eet. Best ingewikkeld, een katholiek kinderleven.


Limburg Film Festival, 15 t/m 17 januari op L1.