Focus: Leiden International Film Festival 2022

The Banshees of Inisherin

Verander nooit de formule van een succesvol festival. Bij het Leiden International Film Festival (LIFF) begrijpt men dat uitstekend. Ook de zeventiende editie steunt op drie competities: van Amerikaanse onafhankelijke films, internationale speelfilmdebuten en eigenzinnige films die in geen enkel hokje passen.

“De mooiste films als eerste vertonen in Nederland, zonder daar al te ingewikkeld over te doen.” Zo vatten de organisatoren van het LIFF hun ambitie samen. Dat klinkt prettig nuchter. Bezoekers van het festival zullen dat herkennen, want het LIFF ademt een cinefiele sfeer zonder hoogdravendheid, meteen al vanaf de openingsfilm The Banshees of Inisherin van Martin McDonagh.

Drie competities vormen het hart van het festival. De American Indie Competition telt twaalf films die buiten Hollywood zijn gemaakt en daardoor origineler en authentieker zijn. Zoals de animatie Marcel the Shell with Shoes On (Dean Fleischer Camp), een mockumentary over een schoenendragende slak, die de lusten en lasten van roem ervaart als een filmpje over hem viral gaat.

Ook te zien in deze competitie is How to Blow Up a Pipeline (Daniel Goldhaber), waarin klimaatactivisten het praten beu zijn en tot drastischer actie overgaan. Met de voelbare betrokkenheid van de maker over de klimaatinertie is dit het soort film dat het LIFF past als een handschoen.

Ook de First Feature Competion telt twaalf films, waaronder voorpremières van het Emily Brontë-biopic Emily (Frances O’Connor). En Rodéo (Lola Quiveron) over een eenzame tiener die aansluiting zoekt bij een club macho-motorfanaten die haar het leven moeilijk maken omdat ze een vrouw is. Regisseur Quiveron en hoofdrolspeelster Julie Ledru zijn op het festival aanwezig.

De Bonkers! competitie telt twaalf films die, in de woorden van de festivalorganisatoren, ‘de grenzen van genres doorbreken en zoeken naar nieuwe manieren om heilige huisjes op een eerbiedwaardige manier kapot te trappen’. Films als Sissy (Hannah Barlow & Kane Senes), door het festival omschreven als ‘Mean Girls meets slasher movie’, en de semi-autobiografische animatie My Love Affair with Marriage (Signe Baumane), waarin we een vrouw volgen ‘langs (haar) verschillende huwelijken en alle delen van de wereld én het lichaam’.

Naast de drie competities zijn er speciale vertoningen, zoals van Murnau’s Nosferatu met live-muziek. Ook is er een uitvoerig programma van kortfilms en zijn er Q&A’s. Het festival besluit met een grootse afterparty.


Leiden International Film Festival | 3 t/m 13 november | Diverse locaties, Leiden