Focus: Korte films op de kortste dag

A Remark You Made

Niemand hoeft bij De dag van de korte film te raden naar de datum, want dat evenement wordt altijd op de kortste dag van het jaar gehouden. Ook dit jaar kan op 21 december in ruim twintig filmtheaters en op Picl worden gekeken naar een programma van korte films.

Ooit had de korte film een vaste plek in de bioscoop als voorfilm. Maar toen bioscopen ontdekten dat je meer speelfilms kunt vertonen als je geen korte films vertoont, verdween deze categorie van het scherm. De korte film werd verbannen naar speciale programma’s en onmogelijke tijdstippen op de televisie. Jammer, want korte films verdienen net als speelfilms een groot publiek, en zijn minstens zo divers als hun langere filmgenoten.

Dat blijkt ook dit jaar weer uit het programma van De dag van de korte film. Het bevat vijf films, waaronder Pantser van Jan Verdijk, die er dit jaar het Gouden Kalf voor beste korte film mee won. De film voert in de covidpandemie twee zussen in isolatie op, die het verdacht vinden als een man opduikt die hen wil helpen. Is hij te vertrouwen?

In A Remark You Made (Hanna van Niekerk) vraagt een regisseur haar vriend om de hoofdrol te spelen in haar film over racisme. Goedbedoeld, maar ze heeft niet in de gaten dat ze zelf racistisch-stereotiepe opvattingen heeft. In de animatie Pilar (Janis Joy Epping, Diana van Houten en Yngwy Boley) is een vrouw gefascineerd door de wildernis buiten het desolate dorp waarin ze woont. Durft ze het avontuur aan?

In Wall#4 (Lucas Camps) kraken bezoekers in een bioscoopzaal een film af, waarna de plot een onverwachte wending krijgt. Watamula (Kevin Osepa) ten slotte is een magisch-realistische film met als steekwoorden oogstrelende landschappen, spiritualiteit, sensualiteit en machismo.

Naast deze vijf Nederlandse kortfilms, is er ook een programma met kinderfilms uit heel Europa. Om precies te zijn: uit Tsjechië (Awaker), België (Click), Duitsland (Die Lupe en Pawo), Portugal (Dodu – The Cardboard Boy) en Noorwegen (Ursa – The Song of the Northern Lights).


Dag van de korte film | 21 december | Diverse theaters en Picl.nl