Focus: In-Edit 2024

Muziek, muziek en nog eens muziek

Be the Fool

De zesde editie van muziekfilmfestival In-Edit pakt uit met vijfentwintig films over muziekstromingen, popsterren en legendarische festivals. Van de zelfdestructieve tragiek van Rolling Stones-lid Brian Jones tot een eerbetoon aan vrouwelijke rock ‘n’ roll-pioniers.

Weinig mensen zeggen de namen Barry Finch en Josje Leeger waarschijnlijk (nog) iets, maar in de jaren zestig was dit stel lid van het Nederlandse hippie-designcollectief The Fool, dat kleurrijke opdrachten uitvoerde voor de hogepriesters van de popmuziek, onder wie The Beatles en Eric Clapton. John Lennon liet zijn Rolls Royce door de kunstenaarsgroep beschilderen en Eric Clapton een gitaar.

De openingsfilm van In-Edit, Be the Fool (Joris Postema), volgt de twee kinderen van Finch en Leeger op hun ontdekkingsreis naar het verleden van hun inmiddels overleden ouders. Ze bezoeken het toenmalige hippieparadijs Ibiza en spreken met vroegere collega’s en vrienden van het creatieve hippiestel, onder wie Graham Nash en Donovan.

De mythische jaren zestig vormen ook het decor van de documentaire The Stones and Brian Jones (Nick Broomfield), over de opkomst en teloorgang van Brian Jones, van (blues)geweten van de Stones tot verdronken drugsverslaafde. Nog meer jaren zestig muziekgeschiedenis komt langs in de documentaires Holland Pop 1970 (Ferri Ronteltap) en Joan Baez: I Am a Noise (Karen O’Connor, Miri Navasky en Maeve O’Boyle).

Verder terug in de tijd gaat Rock Chicks: I Am Not Female to You (Marita Stocker), dat een eerbetoon brengt aan vergeten vrouwelijke rockpioniers als Memphis Minnie, Sister Rosetta en Big Mama Thornton. Laatstgenoemde bracht in 1953 , drie jaar voor Elvis Presley het deed, al ‘Hound Dog’ op een plaat uit.

Maar ook meer recente muziekgeschiedenis komt langs op het festival. Bijvoorbeeld in Cypress Hill: Insane In the Brain (Estevan Oriol), een documentaire over de in 1988 opgerichte, invloedrijke Amerikaanse hiphopgroep. En in The Legacy of J. Dilla (Eshter Dere & Christopher Frierson), een portret van de in 2006 op 32-jarige leeftijd aan de gevolgen van een auto-immuunziekte overleden hiphopproducer. Over een springlevende rapper gaat Lil Nas X: Long Live Montero (Carlos López Estrada & Zac Manuel). De documentaire volgt Lil Nas X, een van de weinige rappers die uitkomt voor zijn homoseksualiteit.

Niet-westerse muziek komt er wat bekaaid van af op In-Edit. Uitzonderingen zijn Back Then: The Story of Live Music in Bombay (Anindita Duta Roy), dat de undergroundmuziekscene van Bombay portretteert, en Zef: The Story of Die Antwoord, een portret van de Zuid-Afrikaanse satirische rap/rave/technogroep. Speciaal is de vertoning van Heavy Baile Mixtape III (Hugo Inglez). Na de film – over de muziekstijl Baile Funk, geworteld in de straatcultuur van Rio de Janeiro – is er een nagesprek over de muziek.


In-Edit | 11 t/m 21 april 2024 | De Melkweg, Amsterdam