Focus: Idealistisch filmfestival

Revolution of Our Times

‘Idealist tot in de kist’ zou de lijfspreuk kunnen zijn van elk van de tien sprekers op het Being an Idealist Festival. Het festival is ter ere van Frans Timmermans, de onvermoeibare promotor van de Europese Green Deal, die Europa moet behoeden voor een klimaatcatastrofe. Naast (inter)nationale sprekers zijn er films.

“De situatie is ernstig, maar we kunnen het oplossen”, zei Frans Timmermans vorig jaar in een interview. Met ‘de situatie’ doelde de vicevoorzitter van de Europese Commissie op de schijnbaar onafwendbare klimaatcatastrofe. De uitspraak typeert Timmermans, die als realistische idealist niet gelooft in de onvermijdelijkheid van de menselijke ondergang.

Als we maar willen, kunnen we het roer omgooien. Het had het motto kunnen zijn van het Being an Idealist Festival, dat niet bedoeld is om bezoekers de put in de praten, maar om te inspireren.

De tien sprekers op het festival zijn net zulke realistische idealisten als Timmermans. Illustratief hiervoor is de in Bulgarije geboren en in Engeland docerende politieke en filosofische denker Albena Azmanova, die stelt dat een menselijk kapitalisme mogelijk is. De ondertitel van haar boek Capitalism on Edge vat haar hoopvolle boodschap samen: ‘How fighting precarity can achieve radical change without crisis or utopia’.

Andere sprekers zijn onder andere Nathan Law, een van de leiders van de Hongkong-­protesten, de Duitse filosoof en historicus Philipp Blom, die ervan overtuigd is dat we aan de vooravond staan van de grootse transformatie in de menselijke geschiedenis, en de evolutionaire bioloog en paleontoloog Thomas Halliday, die optimistisch is over de overlevingskansen van de mensheid (“We zullen doen wat nodig is”). Een van de Nederlandse sprekers is columnist en programmamaker Sander Schimmelpenninck, die pleit voor een rechtvaardiger verdeling van rijkdom en welvaart.

Naast sprekers is er op het festival een workshop en kunnen bezoekers het ‘democratiespel’ Demos spelen. Ook zijn er twaalf recente en klassieke films te zien over idealisten, waaronder de natuurdocumentaire River (Jennifer Peedom & Joseph Nizeti, 2021), de klimaatsatire Don’t Look Up (Adam McKay, 2021), de documentaire Revolution of Our Times (Kiwi Chow, 2021) over de protesten in Hongkong, Duty of Care (Nic Balthazar, 2022) over de twee gewonnen rechtszaken van Urgenda tegen de Nederlandse staat en Shell, en de cultklassieker Soylent Green (Richard Fleischer, 1973), een dystopische thriller die speelt in het New York van 2022 waarin mensen… eh, gewoon gaan zien die film.


Being an Idealist Festival | 13 en 14 mei | Lux, Nijmegen