Focus: Hommage Pieter Verhoeff

De vuurtoren

Het Noordelijk Film Festival jubileert, want het is veertig geworden. Het festival viert het van 6 t/m 10 november in Leeuwarden met de vaste programma’s. Ook brengt het een prachtige hommage aan de eerder dit jaar overleden Pieter Verhoeff.

Van sommige mensen kun je je niet voorstellen dat ze er niet meer zijn. Mannetjesputter Pieter Verhoeff is zo iemand. Hij was 81, maar toch zorgde zijn overlijden voor een schok in de filmwereld. Dat had ongetwijfeld veel te maken met Verhoeffs vitale geest, die zich niets van leeftijd aantrok. Mooi dat het Noordelijk Film Festival de in het Friese Lemmer geboren televisie- en filmmaker eert met een uitvoerig retrospectief. Daarin komen alle facetten van Verhoeffs talent aan bod. De speelfilmmaker wordt geëerd met vijf films die Verhoeffs genrediversiteit illustreren: Het teken van het beest (1980) en De dream (1985) zijn historische sociale drama’s, Van geluk gesproken (1987) is een moderne zedenschets, Nynke (2001) een ontroerende biopic en De brief voor de koning (2008) een jeugdfilm.

De documentairemaker Verhoeff komt aan bod in Rudy Schokker huilt niet meer (1974), een mockumentary gemaakt voordat het woord brede bekendheid kreeg, over een baby die door het vliegtuiglawaai van Schiphol niet gewoon huilt, maar met het geluid van een loeiende vliegtuigmotor. De tv-documentaire leidde tot verontruste reacties van mensen die geloofden dat hij de waarheid liet zien. Ook te zien zijn Verhoeffs Friese documentaires Yn dat sykjen sûnder finen (2008), over dichter Tsjêbbe Hettinga, en Dwers & tear (2014) over Verhoeffs vaste componist Cees Bijlstra.

Het hoogtepunt van het retrospectief is de driedelige, drie uur durende miniserie De vuurtoren (1994), waarbij Verhoeff zich liet inspireren door zijn jeugd in Friesland. Hij zei er in een interview in 1995 in de Filmkrant dit over: “Ik heb van autobiografisch materiaal gebruik gemaakt. Veel details kloppen wel, maar ik heb ook dingen aangezet en figuren samengesteld. Ik heb anekdotes uit mijn jeugd bij elkaar geveegd onder een aantal thema’s.”

De vuurtoren is op 10 november te zien in Stadsschouwburg De Harmonie. Vooraf is er een live-memoriam, waarin met fragmenten en gasten wordt teruggeblikt op Verhoeffs rijke carrière.


noordelijkfilmfestival.nl