Focus: Hitler-satire in Leiden

Jojo Rabbit

Het Leiden International Film Festival timmert altijd aan de weg. Het had al een American Indie Competition, maar nu ook een First Feature Competition. De veertiende editie, die van 31 oktober t/m 10 november wordt gehouden, opent met de Hitler-satire Jojo Rabbit (Taika Waititi).

Verwarrend, als je als antisemitisch geïndoctrineerd kind in nazi-Duitsland ontdekt dat je moeder een Joods meisje op zolder verbergt. Dat overkomt in Jojo Rabbit een eenzaam jochie, voor wie Hitler superman is, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Wie wil weten hoe het afloopt met de jongen en het Joodse meisje op zolder moet de film gaan zien, die de publieksprijs op het filmfestival in Toronto won.

Jojo Rabbit is een van de honderd films op het Leiden International Film Festival, dat zich richt op het grensvlak van arthouse en mainstream. Ook nu weer is er de American Indie Competiton, die acht films bevat over, volgens de organisatoren, ‘innemende jong-volwassenen, verhelderende inzichten en ontluikende anders-dan-anders romances’. Die films zijn: The Farewell (Lulu Wang), Luce (Julius Onah), To the Stars (Martha Stephens), The Death of Dick Long (Daniel Scheinert), The Friend (Gabriela Cowperthwaite), The Peanut Butter Falcon (Tyler Nilson en Michael Schwartz), Lucky Grandma (Sasie Sealy) en Seberg (Benedict Andrews).

Nieuw op het festival is de First Feature Competition, die twaalf debuutfilms telt uit alle delen van de wereld. Een mooie kans om filmmakers van de toekomst te ontdekken. Maar er zijn meer programma’s op het festival, waaronder ‘Panorama’ (voorpremières, internationale festivalhits en exclusieve Nederlandse premières), ‘Nordic’ (Scandinavische films), ‘Bonkers!’ (radicale, gedurfde cinema) en ‘Specials’ (onder meer Monty Python’s Life of Brian uit 1979).


liff.nl