Focus: Films voor hoofd en hart

Sidik en de panter

Het jaarlijkse Movies That Matter Film Festival wordt eind maart gehouden. Maar Movies That Matter On Tour start al deze maand. Zeventien filmtheaters vertonen tot en met april elke maand een film die mensen aan het denken wil zetten over onrecht in de wereld.

Vanaf februari tot en met mei elke maand een film betekent vier films. De eerste is Camille (Boris Ljokine, 2019), een biopic over de Franse fotojournalist Camille Lepage, die met haar leven betaalde voor haar werk: in 2014 werd ze op 26-jarige leeftijd vermoord tijdens de chaotische interne conflicten in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Mogelijk nam Lepage gedreven door idealisme – ze vond het onacceptabel dat de tragedies van mensen in de Centraal-Afrikaanse Republiek verborgen bleven – te veel risico. “Ik besloot dat ik het zelf moest doen en koste wat het kost een beetje licht naar hen [de slachtoffers in de Centraal-Afrikaanse Republiek] moet brengen”, zei ze een half jaar voor haar dood.

In maart is Adam (Maryam Touzani, 2019) te zien. Het is de debuutfilm van Touzani, die we kennen als de creatieve partner van Nabil Ayouch. Ayouch haalde vijf jaar geleden het nieuws toen hij om zijn film Much Loved, die over de Marokkaanse hypocrisie over prostitutie gaat, werd bedreigd. Hoofdrolspeler Loubna Abidar dook zelfs onder in Frankrijk. In Adam vindt een ongehuwde zwangere vrouw in Casablanca werk en onderdak bij een weduwe. De film stelt gevoelige kwesties als de positie van ongehuwde zwangere vrouwen in Marokko aan de orde.

De documentaire Sidik en de panter (Reber Dosky, 2019) rouleert in april door de zeventien filmtheaters. De film volgt een man die al vijfentwintig jaar in het berglandschap van Koerdisch Irak een glimp van een panter hoopt op te vangen. Als er bewijs is dat het dier er leeft, zal het gebied een natuurpark worden en zullen er geen oorlogen en conflicten meer in worden uitgevochten, is de gedachte van de man.

Allen tegen allen (Luuk Bouwman, 2019), in mei te zien, is een documentaire over de opkomst van het fascisme in de jaren dertig in Nederland. Dat kwam niet uit de lucht vallen, maar ontstond stap voor stap uit nationalistische retoriek en beschimping van de parlementaire democratie. Doet een (alarm)belletje rinkelen?


moviesthatmatter.nl