Focus: Films die ertoe doen

  • Datum 08-03-2019
  • Auteur Jos van der Burg
  • Categorieēn Agenda
  • Deel dit artikel

Goldie

Goldie, de nieuwe speelfilm van Sam de Jong (Prins) opent het film en debatfestival Movies that Matter, dat van 22 t/m 30 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui wordt gehouden. De film voert een New Yorkse tiener op met een groot gebrek aan perspectief in haar leven, maar ook een enorme dosis veerkracht en doorzettingsvermogen.

De film past in het Movies that Matter Festival, want daarin zijn tientallen documentaires en speelfilms over onrecht te zien, maar ook over hoopvolle stappen in de bestrijding ervan. Het festival bevat diverse programma’s, waaronder drie competities. Het in samenwerking met Amnesty International gerealiseerde competitieprogramma Activist telt acht documentaires over mensenrechtenactivisten. Van bijna alle films zijn de regisseurs, en soms ook de hoofdpersonen in de films, aanwezig.

Een paar titels. In Está todo bien – Venezuela (Tuki Jencuel) proberen een arts, een apotheker, een activist en twee kankerpatiënten te overleven in een land, waarin aan alles tekort is. Regisseur Jencuel houdt op het festival een lezing. In Novaya – Rusland volgt regisseur Askold Kurov anderhalf jaar de redactie van de krant Novaya Gazeta, een van de laatste onafhankelijke Russische kranten. De journalisten worden bedreigd, afgetapt en dwarsgezeten, maar geven niet op. Facing the Dragon – Afghanistan portretteert het Afghaanse parlementslid Nilofar Ibrahimi en de journalist Shakila Ibrahimkhail. Beide vrouwen weigeren zich in het door mannen gedomineerde Afghanistan de mond te laten snoeren.

Het competitieprogramma Camera Justitia telt acht films, die de juridische kanten van mensenrechten belichten. Ze gaan over zaken als de rechtsstaat, waarheidsvinding en de vaak complexe strijd om gerechtigheid. Na vertoning van de films zijn er gesprekken met de makers en mensenrechtendeskundigen.

Zeven films telt het competitieprogramma Dutch Movies Matter, dat Nederlandse documentaires en speelfilms bevat. Daaronder Sacha Polaks Dirty God, recent de openingsfilm van het IFFR. Een paar andere titels: From Ghetto to Parliament (Thimaud de Driesen) portretteert de uit de sloppenwijken afkomstige Oegandese muzikant en vrijheidsstrijder Robert Kyagulanyi, die tot parlementslid wordt gekozen. In Bruce Lee & The Outlaw (Joost Vandebrug) ontfermt een crimineel in Boekarest zich over een verslaafd straatkind. Of dat goed uitpakt, is de vraag. In Daddy and the Warlord (Shamira Raphaëla) ontdekt een journalist tijdens haar zoektocht naar haar vader in Liberia dat hij niet de man was die zij dacht dat hij was.

Naast de drie competities kent het Movies that Matter Festival meerdere themaprogramma’s, waaronder Save The Planet over duurzaamheid en On the Move, over migratie. Ook zijn er keuzefilms te zien van prominente Nederlanders te zien. Chosen by YOU bevat een door het publiek samengestelde selectie films.

moviesthatmatter.nl