Focus: Films en strand

Mouthpiece

Films zien en als het weer een beetje meezit ook nog tijd voor een strandwandeling. Dat is de aantrekkingskracht van het nazomerfilmfestival Film by the Sea in Vlissingen. De eenentwintigste editie, die van 13 t/m 22 september wordt gehouden, is de eerste onder directeur Jan Doense, maar heeft alle vertrouwde elementen.

Doense kennen we als de aanstekelijk over horrorfilms pratende Mister Horror, maar nu ook als directeur van het brede publieksfilmfestival Film by the Sea. Het hart van het festival is nog steeds de competitie van literatuurverfilmingen, waarvan de nieuwe directeur de grenzen een beetje heeft opgerekt. Voor het eerst zitten in de competitie ook toneelverfilmingen (Beats van Brian Welsh en Mouthpiece van Patricia Rozema), een jeugdfilm (Kapsalon Romy van Mischa Kamp) en een animatiefilm (The Swallows of Kabul van Zabou Breitman en Eléa Gobbé-Mévellec). De vier andere literatuurverfilmingen zijn La ragazza nella nebbia (Donato Carrisi), Piranhas (Claudio Giovannesi), Ghost Town Anthology (Denis Côté) en The Invisible Life of Eurídice Gusmão (Karim Aïnouz).

Het festival opent met La belle époque, een inventieve romantische komedie van Nicolas Bedos over een zestiger in een routineus huwelijk, die één moment uit zijn verleden mag herbeleven. Hij kiest voor de eerste verliefde ontmoeting veertig jaar geleden met zijn vrouw. De film, die critici doet denken aan het werk van Charlie Kaufman (Being John Malkovich; Synecdoche, New York) heeft met Daniel Auteuil, Fanny Ardant en Guillaume Canet geweldige acteurs. Vanaf januari volgend jaar in heel Nederland te zien, maar nu dus al op Film by the Sea.

Geen kans voor routine in de relaties van Claude Lelouch, die een oeuvreprijs op Film by the Sea krijgt, want de 81-jarige regisseur trouwde vijf keer. Lelouch brak in 1966 door met Une homme et une femme en had 1981 een megasucces met Les uns et les autres. Ruim vijftig jaar na Un homme et une femme heeft hij met dezelfde hoofdrolspelers van toen, Anouk Aimée en Jean-Louis Trintignant, de vervolgfilm Les plus belles années d’une vie gemaakt. Natuurlijk is de nostalgietrip op het festival te zien.


filmbythesea.nl