Focus: Filmende scholieren

Mijn week zonder telefoon

Wel leren schrijven en rekenen op school, maar niet met (film)beelden leren omgaan? Dat kan echt niet meer, vindt het Nationaal Filmfestival voor Scholieren (NFFS). Het festival, dat 30 september in bioscoop en theater Agora in Lelystad wordt gehouden, vertoont door scholieren gemaakte films.

Zo’n tweehonderd films ontvangt het Nationaal Filmfestival voor Scholieren jaarlijks. De makers zijn middelbare-schoolleerlingen tussen de 12 en 18 jaar. Hun films ogen vaak als bijna professionele producties, niet zelden gemaakt met steun van docenten op school. Sommige van die docenten hebben een workshop gevolgd bij het NFFS, zodat zij hun filmende leerlingen goed kunnen begeleiden. Zo’n workshop is nuttig, want ‘even met je telefoontje filmen wat er gebeurt, is iets heel anders dan een echte film maken’, waarschuwt het NFFS op zijn site.

De door scholen ingezonden films zijn verdeeld in werk van onderbouw- en bovenbouwleerlingen. In elke categorie nomineert een jury dertig films, waarna er prijswinnaars zijn in fictie, éénminuutfilm, non-fictie, animatie, videoclip en, vreemde eend in de bijt, beste acteur. De prijswinnaars krijgen een stage, een workshop op een ander festival of een betaalde opdracht.

Scholieren die op een school zitten die geen films instuurt, kunnen toch meedoen aan het NFFS. Voor hen is er een onlinecompetitie, waar iedereen een film voor kan insturen. Op de site van het NFFS staan als veelbelovend voorproefje een aantal films. Waaronder Kenya, een korte impressie van een safari in Kenia, Do You Like Scary Movies, een op Wes Cravens horrorfilms geïnspireerde korte film noir, Meet Me In Montauk, een op Michel Gondry’s Eternal Sunshine of the Spotless Mind geïnspireerde korte stopmotionanimatie, en Mijn week zonder telefoon, een korte documentaire over een week leven zonder smartphone. Dat is pas horror.


nffs.nl