Focus: De echte Audrey Hepburn

Intimate Audrey

Geen beter verkooppraatje bij een expositie over een filmster dan dat zij het ‘echte leven’ van hem of haar laat zien. De tentoonstelling Intimate Audrey in de Beurs van Berlage toont Audrey Hepburn als ‘de vrouw die ze écht was’. In elk geval volgens haar zoon Sean Hepburn Ferrer, die de nalatenschap van zijn moeder beheert.

Over promotie hoeft Ferrer, een van de twee zonen van Hepburn, niets meer te leren. In een interview in Het Parool promootte hij Intimate Audrey als volgt: “Dit is de derde grote expositie over mijn moeder. In de jaren negentig was er eentje met modemerk Ferragamo; die ging over haar als mode-icoon, met veel kledingstukken en jurken. De tweede heette Timeless Audrey en had naast mode ook veel schrijfsels, foto’s en films. Ik wilde nu graag afscheid van all that stuff; het stond in de weg van het echte verhaal. Ik wilde haar juist niet als icoon, filmster of fashionista belichten, maar als de vrouw die ze écht was.”

Klinkt goed, de vrouw die ze écht was. Maar wat is écht? In de ogen van Ferrer was Audrey Hepburn vooral echtgenoot en moeder, want in de expositie ligt daarop het accent. ‘Intimate Audrey is vooral een interessante psychologische inkijk in het hoofd van een kind van een filmster, dat zijn moeder weer voor zichzelf wil hebben’, stelt Filmkrant-criticus Laura van Zuylen in haar bespreking van de tentoonstelling op filmkrant.nl. ‘Hepburn werd gekaapt door diverse Europese steden, door Hollywood en de mode, door zijn halfbroer. Nu claimt Ferrer haar terug.’ Conclusie: Intimate Audrey, dat tot 31 januari is te zien, is boeiend voor geïnteresseerden in Hepburns famileleven. ‘De vrouw achter de legende keert terug naar huis’, staat op de tentoonstellingssite. Was Hepburn niet ook een actrice?


beursvanberlage.com